Vyžeňte nemoci sibiřským lomcovákem! Červené víno chrání mozek…

Sluníčka jenom pomálu nebo už vůbec žádné, studený vítr a sem tam proletující sněhové vločky. Lepší už to letos nebude. Milovníky slunečního svitu to žene ke kamnům, kde se zachumlávají do několika vrstev teplého oděvu. Atmosféra praskajícího krbu se dá velice příznivě dokreslit sklenkou něčeho teplého a tekutého na zahřátí. Nejen chlad zaženou teplé nápoje…

Grog pro námořníky, punč pro křehké dámy

Nejoblíbenější je asi grog, kteří si většina z konzumentů spojuje s chutí a hlavně vůní rumu. Horká voda, rum, citrón, cukr a koření, prostě klasika. Grog se však dá podávat i bez rumu, který se dá nahradit dražší variantou alkoholu – brandy, whisky nebo koňakem.

Mlsné jazýčky dávají přednost voňavým punčům. Původně se prý pil v Indii a skládal se z pěti surovin – ovocné šťávy, vody, cukru, čaje a alkoholu. K oblíbeným patří například pomerančový punč. Díl pomerančové šťávy smícháme s dílem červeného vína a černého čaje, přisladíme medem, okořeníme badyánem, skořicí a hřebíčkem a přivedeme těsně pod bod varu. Horký nápoj dochutíme citrónovou šťávou.

Červené víno chrání mozek

K tradičním nápojům dlouhých podzimních a zimních večerů patří také červené víno. Tradiční aromatický svařák v chladu nemůže chybět. Existují stovky předpisů na ten nejlepší a nejvoňavější. Jeho zastánci se mimo jiné odvolávají na nejnovější studii britských vědců, která tvrdí, že červené víno chrání mozek před mozkovou mrtvicí.
Ale pozor! Nikoli litr, ale maximálně dvě sklenky denně.

K nejoblíbenějším druhům přípravy patří ta klasická. Víno doplněné kořením (skořice, badyán, hřebíček, sušená citrónová kůra, oprané rozinky, cukr) se přivede těsně pod bod varu. Svařák se ihned se scedí a podává se v silnostěnných sklenicích doplněný plátkem pomeranče nebo na kostičky pokrájeným jablkem.

Vyžeňte nemoci sibiřským lomcovákem

K poněkud „agresivnějším“ nápojům, které mají kromě navození příjemné pohody za úkol zahánět také všudypřítomné viry, patří takzvaný sibiřský lomcovák. Kdo jeho účinky přežil, vydržel už úplně všechno. Jeho zázračné účinky nabízíme k vyzkoušení na vlastní kůži. Čtvrt litru silného horkého černého čaje doplňte stejným množstvím vodky (poměry se mohou podle nátury jednotlivých konzumentů posunovat směrem nahoru nebo dolů). Přidejte šťávu z jednoho citrónu, čtvrt lžičky bílého pepře a podle chuti oslaďte medem. Horký nápoj vypijte a počkejte, až všechny bacily a viry odumřou. Pro jistotu se v nejbližších hodinách nevzdalujte z postele, neřiďte motorová vozidla a nevykonávejte práci ve výškách či jiné podobné činnosti vyžadující zvýšenou motorickou koordinaci.

Dobré zažití!

1.11.2006 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist