Vejce ano nebo ne? Odborníci se konečně shodli!

Také jsi měla dlouhé roky vejce zaškatulkovaná jako téměř nebezpečnou potravinu, se kterou se musí zacházet skoro stejně jako s jaderným odpadem? Ze všech stran se na vejce hrnula jen samá kritika, ale odborníci konečně promluvili. Jaký je verdikt? Jsou vejce opravdu tak škodlivá nebo naopak?

vejce--1100x618.jpg

Mýty kolem vajec

A že těch mýtů bylo, co říkáš? Odborníci bili na poplach a hlásili do světa, že vejce – přesněji řečeno žloutek – obsahuje příliš mnoho cholesterolu a jejich konzumace tak ohrožuje naše zdraví. Nadměrný příjem cholesterolu totiž pro naše zdraví znamená riziko onemocnění kardiovaskulárními nemocemi a ucpávání cév. Je jasné, že se hodně lidí polekalo a vajíčkům raději dalo sbohem. Naštěstí se odborníci vrhli do sérií studií a výzkumů, které ukázaly, že to s nimi zase tak moc špatné nebude. Nejenže se neprokázala žádná spojitost mezi konzumací vajec a rizikem srdečních onemocnění, ale ještě navíc zjistili, že naopak dlouhodobá konzumace vajec (2 vejce denně po dobu 6 měsíců) zapříčinila výrazné snížení cholesterolu. To jsou změny, co říkáš?

Vejce pro zdraví

Dnes se odborníci shodují, že díky cenným živinám, které obsahují, by měla být vejce zařazena mezi superpotraviny. To jsou výkyvy. No, jisté je, že vejce obsahují řadu důležitých látek, jsou bohatým zdrojem bílkovin a kvalitních tuků, obsahují velké množství vitaminu D, který napomáhá vstřebávání vápníku a tím podporuje stavbu kostí a zároveň také bojuje proti osteoporóze. Vitamin D posiluje náš imunitní systém, což se právě teď v době chřipkové epidemie vážně hodí.

Vejce jsou ale i bohatou zásobárnou dalších vitaminů – najdeš v nich vitamin A, vitaminy skupiny B včetně tolik potřebného vitaminu B12, vitamin E i K. Najdeš v nich i minerální látky jako vápník, železo nebo zinek, který výrazně posiluje imunitu, aminokyseliny a antioxidanty. Zapomenout nesmíme ani na cholin – bioaktivní látku, která podporuje vývoj mozku plodu a miminek. Díky lecitinu jsou vejce prospěšná i pro naši paměť a soustředění.

Pokud ses rozhodla vyřadit z jídelníčku maso a chybí ti tělu tolik potřebné bílkoviny, pak vejce jsou tvojí záchranou.  Z jednoho středně velkého vejce získá tvé tělo stejné množství bílkovin jako ze 30 g vařeného masa, a to není vůbec špatné, co říkáš? Když připočteš fakt, že jsou vejce mnohem snáze stravitelná a také cenově dostupnější než maso, není co řešit.

Vejce jsou také povolena při redukční dietě, jedno vejce ti dodá zhruba 78 kilokalorií a z toho celých 70 % připadá na žloutek.

Jak je připravit?

Aby si vejce uchovala své nutriční hodnoty a tolik potřebné zdraví prospěšné látky, je nejlepším způsobem úpravy klasické vaření. A je jedno, jestli si raději pochutnáš na vejcích naměkko, nahniličko nebo natvrdo. Pokud nedáš dopustit na smažená vejce, nejlepší je připravovat je na přepuštěném másle nebo kvalitním tuku, který se nepřepaluje ani při vyšších teplotách. Nauč se jíst vejce k snídani, dodáš tělu potřebnou energii na náročný pracovní den a potřebné živiny k tomu.

 Kolik jich můžeš sníst?

Pokud netrpíš tzv. familiární hypercholesterolémií, při které je hladina cholesterolu abnormálně vysoká, můžeš si klidně dopřát 1-2 vejce denně. V opačném případě by tvé maximum mělo být 3-4 vejce týdně.

 Jak je uchovávat?

Při nákupu vajec dobře zkontroluj dobu trvanlivosti a nepřekračuj ji. Skladuj je špičkou dolů na suchém a chladném místě, překvapivě to nemusí být jen lednice. Ideální teplotní rozmezí je od pěti do osmnácti stupňů. Takže ti klidně vydrží i v chladnější spíži nebo sklepě. Jen musíš zabránit přímému slunečnímu svitu. Pokud si kupuješ vejce od soukromníků, pak dodržuj trvanlivost 28 dní od snášky.

A jak si na nich nejvíc pochutnáš?

Možností, jak upravit vejce, je opravdu neskutečné množství, od klasických vařených, přes míchaná až po hemenex nebo volské oko. Výborná je vaječná omeleta, zkusit můžeš také vejce uvařit, vydlabat žloutky, smíchat se žervé a bylinkami a zase jím bílky naplnit. Naprosto bezkonkurenční jsou pak vejce ztracená, která připravíš tak, že rozklepneš do roztočené vroucí vody smíchané s trochou octa vejce, promícháš a necháš 3 minuty vařit.

A jak si nejraději na vejcích pochutnáváš ty? Máš nějaký skvělý recept? Nebo stále věříš všem těm mýtům a raději se vejcím vyhýbáš? Napiš nám do diskuze, těšíme se na příspěvky.

Foto: Shutterstock.com, zdroj: Svět zdraví, Centrum zdraví, výživy a potravin spadající pod Státní zdravotní ústav 

8.2.2018 10:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist