Uzeniny a červené maso zvyšují riziko rakoviny

Další americká studie prokázala, že častá konzumace červeného masa a uzenin značně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a plic. A prokazují to i statistická čísla.

Národy, jako jsou právě Češi, patří mezi špičky v nemocnosti rakovinou tlustého střeva a plic. Také proto, že jsou velkými milovníky a konzumenty uzenin a červeného masa.

Ve studii Amandy Crossové a jejích kolegů z amerického Národního onkologického institutu byla analyzována data více než půl milionu osob ve věku mezi 50 a 71 roky, jež zdravotníci sledovali od roku 1995.

Zkoumané osoby neměly před započetím výzkumu žádné záznamy o výskytu rakoviny. A vyplňovaly podrobné dotazníky mapující stravovací návyky během roku.

U lidí z první pětiny s nejvyšším příjmem červeného masa bylo výrazně vyšší riziko onemocnění rakovinou střev, plic, jater a jícnu ve srovnání s těmi, kteří patřili z hlediska míry příjmu červeného masa do spodní pětiny konzumentů. Konzumace uzenin pak zvyšovala riziko především rakoviny tlustého střeva a plic.

Riziko ostatních typů rakoviny nebylo mírou příjmu červeného masa ovlivněno. Ve studii byly zohledněny i další rizikové faktory jako kouření.

Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Medicine.

13.12.2007 12:00| autor: Famous
štítky: masorakovina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist