Těhotenství a správná strava

Středomořský jídelníček je podle mnoha studií z předchozích let nejzdravější ze všech známých kuchyní světa. Podle řeckých odborníků však ženy, které se takto stravují v těhotenství, rodí děti, které později v životě jen zřídka postihne astma či alergie.

Odborníci z Řecka sledovali u 507 žen z baleárského ostrova Menorca (Španělsko), jak se stravovaly před a během těhotenství. Po šesti letech od porodu pak vyšetřili jejich děti na astma a dušnost a také u nich provedli kožní test na šest nejznámějších alergenů.

Z analýzy výsledků vyplynulo, že děti nijak neovlivnily náchylnost k těmto zdravotním problémům vlastním jídelníčkem, tedy tím, co samy v tomto období jedly. Ale významnou roli hrál jídelníček jejich matek během těhotenství. Ženy konzumující během gravidity pokrmy typické pro středomořský jídelníček porodily děti, které měly až čtyřikrát méně alergie a astma ve srovnání s těmi dětmi, jejichž matky během těhotenství konzumovaly minimum středomořské stravy.

Typický mediteránní jídelníček je přitom bohatý na ovoce, zeleninu, olivový olej, ryby, celozrnné cereálie, luštěniny a ořechy. Zvláště významné pro zdraví dítěte bylo, když matky konzumovaly zeleninu alespoň osmkrát týdně, ryby nejméně třikrát týdně a luštěniny alespoň jednou týdně. Riziko astmatu a alergií u dítěte naopak výrazně zvyšovalo to, když matky konzumovaly červené maso více než třikrát týdně.

Studie doktorky Ledy Chatzi z University of Crete byla publikována v odborném časopise Thorax.

16.1.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist