Femina.cz > Zábava > Stop katastrofám v kuchyni! Zkus triky slavných michelinských šéfkuchařů
Rozvařená zelenina, nevykynutý chleba, kotletka tvrdá jako podešev - taky se ti občas takhle zadaří v kuchyni? Nezoufej, nejsi v tom sama. A právě proto jsme vyzpovídali ty nejlepší šéfkuchaře a máme pro tebe super triky, jak si zjednodušit...
Bojíš se abys zeleninu nerozvařila, a vůbec aby v hrnci nestrávila tolik času, že ztratí všechny cenné vitaminy? Pak přidej trochu jedlé sody do vody, ve které ji vaříš. Rychleji změkne a uchová si nejen barvu, ale také všechny zdraví prospěšné látky. I proces smažení cibulky můžeš uspíšit. Stačí ji mírně osolit. Sůl z ní vytáhne tekutinu a cibulka bude rychleji hotová. A každá úspora času v kuchyni se počítá, no ne?
. Zdroj: archiv redakce
Miluje tvůj partner kotletky a steaky a tobě se ne a ne podařit? Nezapomínej na marinádu. Na marinádu můžeš použít zázvorovou nebo česnekovou pastu, masalu, koriandr, chilli, jogurt. Maso zakryj a udržuj v chladu. Marinuj ho dva dny. Díky dvoudenní marinádě bude neuvěřitelně křehké. Pak stačí jen 5 až 7 minut v troubě a na stole máš luxusní pochoutku.
Při přípravě steaku je důležité, aby byla pánev pořádně rozpálená, jinak nedojde ke zkaramelizování masa, které obsahuje přírodní cukry a maso bude spíš vařené. Pokud se chystáš připravovat hovězí či jiný steak, vyndej maso z lednice a nech ho chvíli ležet, díky tomu se rovnoměrněji upeče.
Zdroj: archiv redakce
Recept na domácí vanilkový cukr už ani snadnější být nemůže. Použitý vanilkový lusk nikdy nevyhazuj, i když je už dávno prázdný. Místo toho jej vlož do uzavíratelné skleničky společně s obyčejným cukrem – ten pak získá vanilkové aroma a můžeš se vrhnout do pečení sladkých dobrot.
. Zdroj: archiv redakce
Pořád se ti nepodařilo vychytat tu správnou konzistenci zmrzliny? Zkus vyměnit žloutky za glukózu. Odpadne ti starost se salmonelozou a navíc se ti bude zmrzlina snadno servírovat. Kopečky budeš mít jeden jako druhý.
. Zdroj: archiv redakce
Není nad domácí chleba čerstvě vytažený z trouby, krásně křupavý a voňavoučký. Pokud nepečeš domácí chléb v pekárně ale v troubě, dej do ní nádobku s trochou vody. Ta se začne odpařovat a chleba pak bude ještě křupavější.
Zdroj: archiv redakce
A tady už jsou slíbené dva recepty na domácí mňamky.
100 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání, 100 g třtinového cukru, špetka soli, 25ml oříškového oleje
Nalámej čokoládu na velmi malé kousky a přiveď k varu. Pak smíchej 100 ml vody, šlehačku, cukr a sůl, povař 2 minuty. Pak tím přelij čokoládu a rozmixuj. Nechej 30 minut v chladu a poté přidej olej.
Zdroj: archiv redakce
Kilo mouky s vysokým podílem lepku, 2 kila čerstvých pivovarských kvasnic, 600 ml studené vody, 30 g soli
Na pánev wok nasyp část mouky, nech v prostředku důlek, do kterého vliješ pivovarské kvasnice, pak vše opatrně smíchej, hmota by měla mít konzistenci hořčice, pak přidej sůl a zbytek mouky. Vytvoří se těsto, které je potřeba 10-15 minut hníst. Těsto zakryj na deset minut, poté ho ještě na 10 sekund prohněť. Poté těsto rozděl na 200g koule a dej minimálně na 8 hodin do lednice. Dbej na to, aby každá koule měla dostatek místa, a okraje mísy zakryj fólií. Tajemství upečení opravdu dobré pizzy spočívá v tom, že se těsto musí rozpálit na 500 stupňů, proto je dobré dát jej na nepřilnavou pánev a na gril.
A jak jsi na tom s vařením ty? Jsi stejný machr jako ti, co vytvořili skvosty v naší galerii?
. Zdroj: archiv redakce