Femina.cz > Vše o zdraví > Štíhlá a v pohodě: Letní tuning jídelníčku pro horké dny
Je čas prázdnin, dovolených a slunečných dní, které jsou úžasné, když je můžeš trávit u vody, ale když musíš do práce, horko tě zmáhá. Pokud chceš svému tělu trošku ulevit, měla bys změnit i jídelníček. Dopřej mu letní tuning...
V letních dnech a horku nebývá moc chuť k jídlu, a pokud je, měla bys sáhnout po jídle, které je lehké a lehce stravitelné a zároveň i méně kalorické. Jestli sis myslela, že v létě snadněji shodíš, když nemáš takovou chuť na teplé polívky a typickou českou kuchyni, chyba lávky! V létě se mnohem hůř spalují tuky. Skvělým pomocníkem, který tě v letních dnech osvěží a ještě dodá energii je ovoce a zelenina. Navíc je právě v těchto měsících nejširší nabídka a ty tak můžeš mlsat bez zábran.
Zdroj: archiv redakce
Teplá jídla v létě nahraď studenými pochoutkami. Bavit tě budou nejrůznější saláty (zeleninové, ovocné, těstovinové, s obsahem masa a ryb), krémy a pomazánky, nebo také studené polévky a omáčky.
A když už chceš něco teplého, tak raději vařené, dušené či pečené. Na smažené zapomeň, protože změní tvůj žaludek na betonovou nádrž. Namísto tatarské omáčky používej lehčí dressingy s jogurtovým základem. A do salátů místo majonézy dej raději kysanou smetanu či bílý jogurt. Odbourej také zcela tučné, těžké pokrmy, přepalované tuky a teplé večeře během léta nahraď studenými.
Zdroj: archiv redakce
Určitě si dopřej celozrnné pečivo, rostlinné máslo a oleje, ořechy a mléčné výrobky, brambory a luštěniny, těstoviny, ryby a drůbeží maso. Z ovoce a zeleniny pak mlsej mrkev, salátové okurky, rajčata, meruňky, rybíz, kiwi, jahody, citrusy, jablka a melouny. Ty totiž obsahují vitamíny A, C a E spolu s antioxidantem lykopenem (meloun, rajčata), což je ideální právě pro prosluněné dny, protože sluníčko tvé tělo o tyto potřebné vitamíny a antioxidanty připravuje.
Zdroj: archiv redakce
A nemusí to být jen zmrzlinou nebo vodou s ledem. Ochlazující účinek mají také některé potraviny, díky nimž dochází k regulaci hormonů v těle, což napomáhá proti pocení i pocitům horka. Mezi "chladící" baštu patří ovesné vločky, sója a sójové výrobky, lněné semínko, tofu, mořské řasy, obilniny, hnědá rýže nebo basmati rýže.
Také bylinky ti mohou pomoci! Třeba máta, meduňka nebo třezalka (ovšem u té si dej pozor na pobyt na přímém slunci, protože se ti mohou objevit fleky na kůži, zpozornět bys také měla, pokud bereš antikoncepci, protože některé zdroje uvádí, že při větším množství třezalky antikoncepce nefunguje tak jak má). K okořenění bašty zvol fenykl, anýz nebo tymián.
Zdroj: archiv redakce
Jasně, že musíš pít, o tom už toho bylo napsáno mraky. Pokud nechceš totálně dehydratovat organismus a trpět bolestí hlavy, únavou, malátností a poklesem duševní i fyzické výkonnosti, v extrémním případě si totálně přehřát tělo a dopřát si tak oběhové selhání a šok, měla bys vypít alespoň 2 litry tekutin denně.
V horkých dnech jsou nejlepší nápoje o pokojové teplotě, ledové nápoje tě sice osvěží, ale můžeš si také uhnat nepříjemné bolení v krku. Vhodné nejsou ani sladké nápoje či alkohol, který organismus dehydratuje i nadměrně zatěžuje.
Popíjet tekutiny bys měla po celý den průběžně v menších dávkách - po sklenkách. Nápoje obměňuj - jednou si dej vlažný čaj, podruhé třeba džus, minerálku nebo vodu s kapkou citrónu.
Zdroj: archiv redakce
Nemáš nápady, co vařit? Tady máš super lehký letní recept:
Letní rýže se šunkou
Na 2 porce potřebuješ: 1/2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 180g rýže na rizoto, 100 ml bílého suchého vína, 1 dcl drůbežího vývaru, 50g šunky, 50g rukoly, malou plechovku hrášku, 1 lžíci másla, 3 lžíce nastrouhaného sýra, sůl, pepř.
V hrnci osmahni na olivovém oleji nakrájenou cibuli, pak přidej prolisovaný česnek, lehce jej také osmahni a vlož k němu rýži. Zalij vínem, stáhni plamen a za stálého míchání počkej, až se víno vsákne. Postupně do směsi přidávej horký vývar. V okamžiku, kdy je rýže skoro hotová, přidej na kostičky nakrájenou šunku, nakrájenou rukolu, hrášek a povař vše 3 minuty. Jakmile je rýže měkká, ještě přidej lžíci másla a nastrouhaný parmazán. Vše zamíchej a pod pokličkou nechej 2 minuty odstát. Podávej na hlubokém talíři, ozdob hoblinkami sýra a lístky rukoly.
Zdroj: archiv redakce