Špatná hygiena v restauracích. Dáváte si vodu s ledem? Už si ji nedáte!

Také jste se někdy zamyslela nad otázkou hygieny v restauracích? Stručně řečeno pokulhává. A zdaleka to ale není jen v omšelých hospodách plných cigaretového kouře, nýbrž i v podnicích, kde byste to nečekala.

Čistotu londýnských (velmi drahých) restaurací nedávno hodnotil biolog z nottinghamské univerzity Carl Lewis a výsledky většiny z nich byly dost slabé. A to naštěstí nezavítal do podniků českých… Jelikož se hygiena bohužel jen tak nezlepší, pan Lewis doporučuje alespoň dodržovat následující zásady.

Řekněte ne ledové vodě s citronem

Zhruba 70% citronů z restaurací obsahuje mikroby, mezi nimi i bakterii E.coli. Málokterý kuchař navlékne při krájení citronu rukavice, krom toho se samozřejmě nevaří a neloupou, což by bakterie zničilo. Džbánky na vodu se většinou nemyjí, byť je používá hodně lidí. Nedávný test dokonce potvrdil, že v podnicích jako McDonald´s, KFC, Burger King či Starbucks, kde se ledem vyloženě plýtvá, je ve zmrzlých kostkách daleko více mikrobů, než ve vodě na WC.

Podívejte se na jídelní lístek

Nemyslí se tím jen jeho obsah, nýbrž i obal, v němž je zabalen. Nebezpečné jsou zejména sametové desky, levnější vinylové se totiž dají lehce omýt, navíc jsou na nich skvrny více vidět.

Prohlédněte si číšníka

Má čisté oblečení? A co jeho nehty? Co se šperků týče, podle předpisů jsou dovoleny jen malé náušnice. Obsluha by také měla mít dlouhé vlasy svázané do culíku, dlouhé nehty nepřipadají v úvahu, drží se za nimi špína. V nehtech delších než 3 mm se podle studií rojí více bakterií, mezi nimi i klebsiella, jež způsobuje zápal plic či problémy s močovým měchýřem.

článek

Zkontrolujte ubrus

Nejlepší je látkový, který by se měl po každém zákazníkovi vyměnit za čistý. Pokud je ubrus špinavý, je to špatné znamení. Možná byste nevěřila, kolik lidí si nemyje ruce po použití toalety. O hygieně taky napoví slánka a pepřenka.

Nevařené je nebezpečné

Pokud se bakterií opravdu štítíte, zapomeňte nejen na tatarák, ale taky na veškeré druhy salátů či polosyrový steak. Velké nebezpečí také představují ryby, které jsou dost často vařeny velmi krátce nebo v horším případě pobývají v lednici či na mrazáku velmi dlouho.

Bez prkénka

Opravdovým semeništěm bakterií jsou dřevěná prkénka, na kterých se v některých restauracích servírují například studené předkrmy. Ačkoliv dřevo je vůči bakteriím dobře odolné, musí se samo chránit před plísněmi, musí se omýt a do hodiny vysušit, což ve většině podniků nedělají.

Pozor na peníze

Pokud si dáváte burger v některém z podniků rychlého občerstvení, všímejte si, jak manipulují s penězi. Taková mince obsahuje více bakterií než prkénko na WC, o bankovkách nemluvě.

Foto: profimedia.cz

22.8.2014 12:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist