[Ukončeno] Soutěž: Vyhrajte cestovatelskou kuchařku od NESCAFÉ!

„Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“


Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, pocházejících ze zemí, kde se pěstuje káva. Ingrediencí použitou v každém receptu je rozpustná káva NESCAFÉ.
 
Kniha však není pouze obyčejnou kuchařkou, ale zároveň i cestovatelskou reportáží plnou autentických zážitků a fotografií z oblastí, kde se pěstuje káva. Dozvíte se i zajímavé informace o objevení a pěstování kávy jako takové. Vše je vsazeno do historického rámce, a tak máte možnost spojit si významné milníky z historie kávy s historickými událostmi v Evropě. V kuchařce se tak dozvíte, nejen jaké lahodné pokrmy si můžete z kávy NESCAFÉ připravit, ale dočtete se i mnoho zajímavého o původu kávy, o jejím pěstování, ale především o lidech, pro něž je káva zdrojem obživy.
 
Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.
„Jako účastník několika expedic do Latinské Ameriky a do dalších koutů světa jsem se setkal se zajímavými lidmi, pro něž káva představuje jediný způsob obživy, a velmi mne zaujal jejich životní styl. Rozhodl jsem se proto podělit se se svými zkušenostmi i s českými čtenáři a připravil jsem kuchařku plnou nejen originálních receptů z kávových oblastí, ale i cestovatelských zážitků, abych co nejvěrněji přiblížil život v kávových oblastech,“ říká Juraj Liška.
Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti, např. u receptů z Asie převládají druhy s vyšším obsahem zrn robusty (NESCAFÉ Italiano apod.), speciality z Jižní Ameriky naopak obsahují kávu s vyšším podílem zrn arabiky (NESCAFÉ Espresso, NESCAFÉ Gold).
„Původní recepty obvykle obsahují také mnohem více kávy, neboť lidé z kávových oblastí jsou na ni více zvyklí. Při přípravě jednotlivých jídel zde v Čechách jsem ovšem zjistil, že v některých případech může káva pro nás Středoevropany zcela neobvykle změnit chuť původních surovin, a proto jsem množství kávy v receptech upravil,“ doplňuje Juraj Liška. V kuchařce je zastoupeno více slaných jídel, což může být pro mnohé kulináře novinka, neboť káva je většinou spojována se sladkými jídly. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti a doby trvání přípravy jídel do tří kategorií – příprava 30 minut, 1 hodinu a 1,5 hodiny. U každého receptu je rovněž označeno, jak je pokrm energeticky vydatný – vše symbolizují tři závaží – nejvíce kalorické jídlo = tři závaží, méně kalorické = dvě závaží a nejméně kalorický pokrm označuje jedno závaží.

Tři z vás nyní mohou tuto krásnou kuchařku získat!

Soutěžní otázka:

Z jaké země recepty nepocházejí?
 
a) Kuba
 
b) Německo
 

c) Vietnam

Své odpovědi posílejte na adresu soutez@femina.cz pod heslem NESCAFE do 14.7.2009. Nezapomeňte uvést své jméno a adresu pro zaslání výhry..

23.6.2009 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist