Slaný závin z chlebové mouky

Suroviny

chlebová mouka
150 g
hrbozrnná mouka
150 g
kvasnice
1/2 balíčku
voda nebo mléko
200 ml
olej
4 PL
ocet
1 ČL
sůl
cukr
1 PL
mléko
1 PL
lněné semínko
1 KL
slunečnicové semínko
1 PL
šunka
20-30 dkg
paprika
3-4 ks
rajče
3-4 ks
sýr
20 dkg
kečup
hladká mouka

Postup přípravy:

Na těsto je potřeba: 150g pšeničné chlebové mouky, 150g pšeničné hrbozrnné mouky, 1/2 balíčku kvasnic, 200ml vody nebo mléka, 4 lžíce oleje nebo tuku, 1 lžičky octa, sůl, 1 lžíce cukru, 1 lžíce mléka, 1 kávová lžička lněného semínka, 1 lžíce slunčnicových semínek i dýňových – jak máme doma

Na náplň: 20-30dkg šunky, 3-4 papriky, 3-4 rajčata, 20dkg plátkového nebo nastrouhaného sýra např. Eidam, troška kečupu – pokud chcete pikantnější závin může být ostrý, dle potřeby hl. mouka na podsypání

Z hl. mouky, cukru a špetky vlažného mléka uděláme z droždí kvásek. Z ingrediencí zpracujeme kynuté těsto, do kterého přidáme semínka, která máme připravena. Pokud máte domácí pekárnu zvolíte program příprava těsta.

Když je těsto nakynuté rozdělím je na 2 díly. Vyválím lehce válečkem placku, pokud se lepí podsype se hl. moukou. Placka se poklade půlkou ingrediencí na náplň: plátky šunky, nakrájenou očištěnou paprikou, rajčaty nakrájenými na osminky, pokape kečupem, zasype sýrem. Roláda se zavine a dá na plech, totéž uděláme s druhou polovinou těsta.

Necháme na plechu krátce odpočinout, můžeme mašlovačkou potřít vodou, chcete-li vajíčkem nebo olejem – záleží jaký chcete mít povrch, posypeme jemně slunečnicovými semínky a dáme péci do trouby na 160-180°C cca 45 minut.

Zchladlý závin můžeme podat jako občerstvení návštěvě, udělat místo chlebíčků, podávat vlažný nebo studený, to již záleží na Vás.

Dobrý tip na závěr:
Já dělám těsto v pekárně, dám si odložený start tak, aby bylo připravené když přijdu z práce domů. To pak zabere opravdu velmi málo času.

Hodnocení

4.6  Hodnoceno: 11x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
15.7.2011 9:06| autor: Viky17

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist