Probiotika, prebiotika, symbiotika

Trojice zlepšující zdravotní stav.

Poslední desetiletí se mnozí specialisté věnují možnostem zlepšení zdravotního stavu i skrze ovlivnění střevního osídlení bakteriemi, které se v průběhu života mění v přímé souvislosti s naší kondicí.

Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení – Lactobacillus a Bifidobacterium. Pijeme je v zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, zákysech, podmáslí nebo kefíru. Pokud těmto produktům neholdujete, můžete si tyto bakterie koupit také sušené v lékárně.

Účinek probiotik se zvyšuje přidáním prebiotik. To jsou nejčastěji některé cukry a nestravitelné složky, které napomáhají množení výše jmenovaných „hodných“ bakterií.

Kombinované složky se pak nazývají symbiotika. Jejich význam spočívá v potlačování množení hnilobných bakterií, odbourávají kancerogeny, ničí toxiny a tlumí růst nádorových buněk. Pomocí nich je možné z potravy lépe využít vápník, vitaminy a jiné složky mléka.

Zdroj: Marie Finsterlová, „Péče o pleť a vlasy“, vydavatelství Grada, 2006

23.11.2006 12:05| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist