Probiotika, prebiotika, symbiotika

Trojice zlepšující zdravotní stav.

Poslední desetiletí se mnozí specialisté věnují možnostem zlepšení zdravotního stavu i skrze ovlivnění střevního osídlení bakteriemi, které se v průběhu života mění v přímé souvislosti s naší kondicí.

Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení – Lactobacillus a Bifidobacterium. Pijeme je v zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, zákysech, podmáslí nebo kefíru. Pokud těmto produktům neholdujete, můžete si tyto bakterie koupit také sušené v lékárně.

Účinek probiotik se zvyšuje přidáním prebiotik. To jsou nejčastěji některé cukry a nestravitelné složky, které napomáhají množení výše jmenovaných „hodných“ bakterií.

Kombinované složky se pak nazývají symbiotika. Jejich význam spočívá v potlačování množení hnilobných bakterií, odbourávají kancerogeny, ničí toxiny a tlumí růst nádorových buněk. Pomocí nich je možné z potravy lépe využít vápník, vitaminy a jiné složky mléka.

Zdroj: Marie Finsterlová, „Péče o pleť a vlasy“, vydavatelství Grada, 2006

23.11.2006 12:05| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist