Potraviny, které v létě ohrožují naše zdraví

Léto se vrátilo po dvou týdnech chladného a deštivého počasí zpět a v plné síle. Z toho mají radost nejen děti, které mohou trávit celé dny koupáním v bazénech, ale také bakterie. Těm se totiž v teplém počasí náramně daří. My ale víme, jak se před nimi chránit!

wellness_potraviny-1100x618.jpg

Aby nám prázdninové dny neznepříjemňovaly potíže v podobě kampylobakteriózy, salmonelózy nebo listeriózy, je třeba dávat v horku mnohem větší pozor na potraviny, které konzumujeme. Důležitá je jejich úprava. Ke zničení bakterií je nutné náchylné potraviny (třeba syrové maso či vejce) dobře tepelně upravit. Tepelná úprava musí být dostatečná, například u masa je to deset minut při sedmdesáti stupních Celsia. Důležité je také pokrm rychle zkonzumovat. Rozhodně není nejvhodnější nechat jej stát celé odpoledne na kamnech a pak teprve nabídnout. Pokud něco nesníte nebo víte, že budete večeřet později, zchlaďte uvařený pokrm ve vodní lázni a uložte do ledničky, případně dejte zmrazit. Při opakovaném ohřívání dbejte na dostatečné prohřátí, opět alespoň při sedmdesáti stupních.

článek

Samostatnou kapitolu tvoří grilování. To je také spolu s domácími majonézami jedním z nejčastějších způsobů nákazy kontaminovaným jídlem. Grilované maso musí být důkladně propečené. Pečte je raději pomaleji, ale důkladně. Že je maso opravdu bezpečné pro konzumaci, poznáte úplně jednoduše. Pokud do masa píchnete a vytéká z něj červená šťáva, raději ho ještě na pár minut dejte na rošt. Kdybyste se báli a chtěli mít jistotu, že je maso skutečně nezávadné, můžete použít speciální teploměry, které zjistí teplotu uvnitř steaku. Nenechávejte na slunci ani nejrůznější majonézy a dressingy, které obsahují syrová vejce a mohly by se rychle zkazit. Raději si dopřejte kvalitní hořčici nebo omáčky na kečupovém základě.

Chcete-li se vyhnout nemocem z nakažených potravin, dbejte také na to, kde je kupujete. Určitě si můžete být jistí, že ve stánku na rohu, kam celý den svítí slunce, budou zavináče nebo utopence spíše časovanou bombou než vybranou pochoutkou. A protože ani obchod neskýtá jistotu, že byla potravina skladována správně, raději se rizikovým potravinám, které nelze tepelně upravit, v horkých letních měsících vyhněte. Také si nechte zajít chuť na nejrůznější saláty, lahůdky nebo zákusky, pokud si nejste zcela jisti obchodem, kde je kupujete.

článek

Zlevněným výrobkům, kterým skončila lhůta použitelnosti, se vyhněte velkým obloukem. Víc než kdy jindy kontrolujte dobu spotřeby i to, v jakém stavu se potravina nachází. Zda nemá porušený obal, změněný vzhled či na ní nejsou známky začínající plísně. Jestliže budete dodržovat zásady správného skladování i tepelné úpravy, nemusíte se problémů bát.

Foto zdroj: profimedia.cz

3.7.2013 10:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist