Femina.cz > Vše o zdraví > Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)
Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)
Věděly jste, že studený jídelníček může ovlivnit i menstruaci, či dokonce neplodnost Podle čínské medicíny má každá potravina určitý vliv na lidský organismus, některá tělo zahřívá a některá zas ochlazuje. Proto když je někdo zimomřivý, měl by jíst potraviny, které tělo zahřívají. Pokud je naopak někdo stále rozpálený, je třeba mu podat potraviny, které ho zchladí. Na (Mary a) této teorii opravdu něco je .-)
Jak se zahřát, či zchladit nám dnes napoví nutriční terapeutka Julie Zákostelecká.
Nauka studených a teplých typů potravin vychází z tradiční čínské medicíny, znali je i naši předci…
Tento systém znali již naši předci. Vzpomeňme si např. na Arabi či Beduíny v poušti. Je známo, že nepijí studené nápoje, ale naopak si vaří zelený čaj s mátou. Takovýto čaj zažene žízeň, osvěží, povzbudí a navíc ještě organismus zchladí, jelikož zelený čaj i máta jsou povahy ochlazující,
což je v poušti důležité.
A mám ještě jeden příklad. Lidé v chladném počasí si rádi dávají v hospůdce či venku u stánku svařené víno. Červené víno je totiž řazeno mezi potraviny, které organismus zahřejí. Děláme to již bez rozmyslu, ale funguje to.
Jaké kombinace jsou pro která období vhodná
CHLADNÉ OBDOBÍ
V tomto období bychom měli jíst potraviny, které organismus zahřejí. Mezi potraviny s teplým účinkem na organismus patří z obilovin pohanka, jáhly, sladká rýže, z masa jsou to kuřecí, skopové, kuřecí a hovězí játra, jehněčí a hovězí ledviny, ale také garnát a úhoř.
Z mléčných výrobků mají teplý efekt kozí a ovčí mléko, plísňový sýr a máslo a dále také slepičí vejce. Z ovoce jsou to broskve, třešně, maliny, datle, ze zeleniny pórek, česnek, křen, chřest, pažitka, cibule. Z ořechů jsou to vlašské a slunečnicová semena, mák. Z koření je to zázvor, skořice, badyán, bazalka, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech, chilli, kari, vinný ocet a horčice. Z nápojů jsou zahřívající „tvrdý“ alkohol, červené, švestkové a rýžové víno, káva, zázvorový čaj, čaj jogi.
Zahřívající potraviny by měli s opatrností konzumovat lidé:
s vysokým krevním tlakem, po mrtvici, častými migrénami, sklonem k vznětlivosti a hyperaktivitě, ženy v menopauze nebo lidé s nočním pocením, nespavostí nebo suchým kašlem.
TEPLÉ OBDOBÍ
V tomto období bychom měli jíst jak jistě tušíte potraviny, které organismus naopak zchladí. Mezi potraviny s osvěžujícími účinky patří kachní, králičí, husí a krůtí maso, kysané mléčné výrobky (kefír, kyselé mléko, kyselá smetana, také tvaroh a sladká smetana).
Ze zeleniny to jsou ředkvičky, kedlubny, okurka, hlávkový salát, květák, brokolice, čínské zelí, cukety, špenát, celer, paprika, čekanka, červená řepa. Mezi osvěžující ovoce patří avokádo, bezinky, banány, hrušky, jablka, medový meloun, rybíz, jahody, mandarinky, pomeranče, angrešty, borůvky, hrozny, z obilí je to pšenice, ječmen, žito, z luštěnin fazole mungo, hrách a sójový sýr tofu. Mezi nápoje s osvěžujícím účinkem meduňkový, zelený a mátový čaj, ale také šampanské a pivo.
Dlouhodobé konzumace potravin s osvěžujícím a chladivým účinkem by se měli vyvarovat lidé:
zimomřiví, s častým močením většího množství čiré moči bez pálení při močení, oslabeným trávením, lidé s nadváhou a poruchami hubnutí, nadměrným zahleněním, chronickou únavou, ženy s opožďující se, vynechávající, nebo bolestivou menstruací, neplodností…
V těchto případech nadměrná konzumace těchto potravin může vyvolat následné zhoršení jejich potíží.
It-is.cz/terapeutka
Související články: Nutriční terapeutka – člověk jenž ovládá kalorie
A» ľije tahle ta, ątíhlá planeta! I vy můľete být krásní, svěľí a plni energie…
Řekni mi co jíą, a já ti řeknu jak jíst lépe…
GI 55 – číslo, které vám zachrání linii!
Vychvalovaná i zatracovaná – dělená strava. Je ąpatná či zdravá
Ten, kdo chce zblnout, a» začně hubnout! Více, neľ nesmyslné diety, fungují ozdravné propriety…
Straąák plný jedu – Botulotoxin! Pozor na cizokrajné ovoce…
Silvestr, den plný alkoholu
Dobré tipy, jak přeľít oslavu bez nepříjemných následků
Femina vyzvídá na nutriční terapeutce Julii Zákostelecké. Ptejte se i Vy…
Napište nám své otázky na adresu info@femina.cz
pod heslem NUTRIČNÍ TERAPEUT,
a nebo své dotazy připojte přímo k článku.
(Foto: internet)