Na co si dát pozor při grilování

Letní večery přímo lákají ke grilování, kdy se sejde i větší společnost nebo rodina. Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Je však třeba pomyslet na případná rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví.

Státní veterinární správa (SVS) proto varuje před nebezpečími, která hrozí nesprávnou manipulací s potravinami.

Jak nakládat s masem?

Samozřejmě to, co si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším domácím zacházení. Právě tehdy může dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření.

Je také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené pro grilování. Již před dvěma lety SVS cíleně kontrolovala prodej takovýchto směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs připravit i doma, podle vlastní chuti. Domácí příprava však dle odborníků vyžaduje zvýšenou obezřetnost.

„Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce. Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami, jeho močí a trusem, anebo právě nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře,“ uvádí mluvčí SVS Josef Duben.

Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování propéci.

„Při transportu surovin je vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru,“ dodává Duben.

Zdroj: Webreporter

9.7.2008 12:00| autor: redakce
Více o tématu: dětisalmonela

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist