Myslete na bonton, ale nezapomeňte se bavit…

Bankety, rauty, recepce, lunch buffety…, vrcholí sezona plesů a společenských událostí. A právě v této situaci často nevíme, co na sebe, co se od nás očekává, a jak se v často nezvyklém prostředí chovat. S přirozeností bychom si teoreticky mohli vystačit, nicméně máme dojem, že jsme kdysi kdesi zaslechli slovo etiketa. Neuděláme něco špatně Nebudeme za nevychovance Co se tedy kde může a nemůže, respektive hodí a nehodí

Co na sebe

Velké róby se hodí na plesy či slavnostní premiéry. Měly by být dlouhé až na zem a klidně mohou mít hluboký výstřih nebo odhalovat záda. Takzvané malé černé ušité přesně na míru si ženy oblékají k jakékoliv příležitosti kromě velkých plesů. Hodí se však více na večer. Na odpolední párty jsou vhodnější takzvané koktejlky, což mohou být veselé šatičky v různých barvách.

Smoking s lesklými klopami a lampasy na kalhotách si muž obleče na ples či jinou významnou večerní událost – manžetové knoflíčky, černý motýlek a bílá košile jsou v tomto případě nutností. Méně slavnostnější varianta oděvu je tmavý oblek doplněný vestou a jednobarevnou košilí. Odpolední recepce snesou méně formální šat, nejlépe podle doporučení hostitele.

Kudy kam

Žena se ve společnosti stále drží po mužově pravici – nechá si nabídnout rámě a jemně se zavěsí dlaní a prsty. Muž podrží dámě dveře a pomůže jí z kabátu. Do schodů jde žena před ním, aby ji mohl v případě potřeby zachytit a podepřít.

Na toaletě se lidé, kteří se dlouho neviděli, rozhodně nevítají podáním ruky a už vůbec se vzájemně nepředstavují – to provedou až venku na chodbě.

První se představuje muž ženě, mladá dívka starší ženě a obecně společensky uznávanější osoba někomu dalšímu. Důležitý je krátký pevný stisk ruky a srdečný úsměv.

A konzumujeme, prosím…

Recepce – odehrává se většinou odpoledne, je neformální, neřídí se žádnými striktními pravidly, děláme to, co dělají ostatní – jíme, pijeme, konverzujeme – většinou vše ve stoje.
Buffet lunch – nikdo nikoho neobsluhuje. Hosté si připravené pokrmy nabírají na přistavených stolech sami a přinášejí si svůj oběd na své místo u tabule.
Raut – jídlo a nápoje jsou připravené na bufetových stolech. Hosté si vezmou talířek a naloží si na něj od všeho, co chtějí okusit – obvykle pokrmů bývá široký výběr.
Banket – slavnostní událost, na pozvané po aperitivu čeká prostřená tabule s obsluhou. Ke stolu nejdříve přicházejí ženy, po nich muži. Není slušné od stolu odejít dříve, než se zvednou hostitelé.

(foto: internet)

27.2.2007 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist