MEDOVÁ PUSA

Med je jednou z příjemnějších záležitostí, kterou připouští i striktní zdravá výživa. Je nejen hojivý, protizánětlivý a díky svému obsahu samozřejmě zdravý, ale také příjemně voní a báááječně chutná. A to ještě není všechno, med má nejen sladké složení, ale také sladké tajemství….

MEDOVÁ PUSA

Využití medu je natolik všestranné, že pakliže bychom začali diskutovat o všech jeho přednostech, budeme tu až do večera. A my teprve vstáváme, tedy alespoň obrazně… Tlustá vrstva másla a samozřejmě také medu, pečlivě rozetřeného na nejlépe čerstvém pečivu, to je totiž ta pravá a oblíbená snídaně mého muže i našeho syna.
O linii se s medem obávat nemusíte, med je cukr jednoduchý a obsahuje 20% vody, z čehož také vyplývá, že s kaloriemi řepnému cukru konkurovat nemůže.

Zato se složením by si na ŽÁDNÝ MED takový klasický „řepák“ nepřišel. A když říkám žádný, myslím tím žádný. Med má ne dvě, ale rovnou tři tváře. Tou první je med TEKUTÝ, druhá podoba je ZKRYSTALIZOVANÁ a na ni navazuje i ta poslední, jež vzniká stálým mícháním krystalizovaného medu. Tento med se míchá a míchá a míchá …tak dlouho, dokud se z něho nevymíchá HUSTÁ, mléčně bílá PASTA.

Regenerační působení medu, znali již staří Římané. Ani Řekyně nebyly pozadu a věděly, že látky, z nichž se med skládá, si dobře rozumí s jejich pletí. Přejete-li si mít krásné rty, jako dámy v rouchu, začněte s pravidelným medovým potíráním. Odtud je k medové puse, skutečně jen malý krůček. A pro hladkou, pružnou a svěží pokožku bez vrásek, smíchejte med s citrónovou šťávou. Přírodní a vysoce účinná efektivní maska vás vyjde poměrně levněji a přitom si poradí i s možnými záněty jak vně, tak i uvnitř těla.

Med je přeci, hned vedle vaječných žloutků, osvědčenou záležitostí při stagnování hlasivek, a protože med je navíc známý svými blahodárnými proti bakteriálními účinky, projevuje svoje vlastnosti zejména při chřipkových onemocnění a dalších nepříjemnostech.

V kuchyni med neznáme pouze z čajové lžičky, jeho účast v receptech sladkého pečení i vaření je doslova neodmyslitelná. Další dobrou zprávou tedy je, že na medu si můžeme pochutnávat po celý rok a alergikům se senou rýmou se aktivní konzumace medu v zimním období doslova doporučuje. Měli by si prý prostřednictvím obsažených látek vytvořit jakousi pomocnou imunitu, se kterou se potom v kvetoucím a opylovávacím čase snadněji vypořádají s tradičními zdravotními starostmi.

Rozhodujete-li se, jaký med si rychle pořídíte, potom vězte, že SVĚTLÝ med z květů je plný vitamínů a je také lehce stravitelný, a proto vhodnější pro malé děti. TMAVÝ lesní med naproti tomu obsahuje silice, kyseliny a minerály, které našemu zdraví, pleti i jídelníčku jenom prospějí.

Nakonec musím připustit, že kdyby bylo všechno, co je zdravé, tak dobré jako právě med, život ve fitness stylu, by byl potom docela příjemnou záležitostí, co říkáte?
A ještě maličkost, jako každý cukr, i ten „medový“ si bohužel nakonec vyžádá návštěvu dentisty. Ale nedávejte proto med k ledu a dnes večer si hlavně nezapomeňte připít lahodnou horkou medovinou.

Příjemný den

17.2.2003 12:00| autor: Markéta Dušková
Více o tématu: med

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist