ŽENA A PIVO. ŽENA A PIVO VLIV PIVA NA ŽENSKÝ ORGANISMUS…

Téma Žena a pivo ve mne vybavuje vzpomínku na překrásnou scénu z filmu J. Menzla Postřižiny, kdy krásná Magda Vašáryová(představitelka Elišky – manželky správce pivovaru) ochutná nabídnutou sklenici piva slovy: „Dobré, mělo by se vychladit.“S touto krátkou větou se zcela ztotožňuji – piji ráda dobré pivo a dobře chlazené, možná o malinko více než ze „7. schodu“ (z filmu Vesničko má středisková). Nejraději ho piji po sportu – po tenisovém zápase, po jízdě na kole, v zimě „po běžkách“ – a „při vaření“. Určitě se ptáte proč či z jakých důvodů. Zdůvodňuji tedy svou oblibu tohoto nápoje…

1) pivo, zlatavý to mok, mne láká již svou barvou – žlutou a bílou, obě mám ráda;

2) pivo je dobrý hydratační nápoj, a proto dobře tlumí žízeň – obsahuje 92 % vody;

3) pivo je nejlepší elektrolytový nápoj – obsahuje 30 druhů minerálů (hlavně nejpotřebnější – sodík, draslík, vápník, hořčík aj., ale i vzácné – např. křemík, selenium);

4) pivo je bohatým zdrojem vitaminu skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 -pyridoxin, niacin aj.). Tyto všechny látky hrají významnou úlohu v metabolických procesech a hlavně snižují homocystein, který má nepříznivý vliv na výskyt kardiovaskulárních komplikací;

5) pivo má však nezanedbatelnou kalorickou hodnotu – 1 litr 10% piva obsahuje 1500 kJ a 12% 1800 kJ. Pro srovnání uvádím několik příkladů (vždy ve 100 g): mléčná čokoláda – 2291 kJ, šáteček s náplní – 16 939 kJ, chlebové pečivo – 1153 kJ, cornflakes – 1545 kJ, jablkový závin – 1633 kJ. V jídelníčku je nutné si uvědomit tento příjem kalorií a vždy provést kalkulaci s ostatními potravinami tak, aby snadno nevznikla „nadváha“;

6) pivo ovlivňuje trávení, díky hořkým chmelovým látkám, jež podporují sekreci žluče, a proto ho tak rádi pijeme k vydatnému jídlu. Tato hořkost umožňuje i během vaření „dobré dochucování“ připravovaného jídla;

7) pivo obsahuje polyfenoly, které mají řadu ochranných účinků pro člověka, zejména antioxidační a antikancerogenní, a např. snižují výskyt aterosklerozy a také rakoviny (prsu, dělohy, střeva);

8) pivo samozřejmě obsahuje alkohol: v 1 litru 30-50 g. Relativně bezpečnou dávkou pro zdravou dospělou populaci je 30-40 g alkoholu za den.O pozitivním vlivu alkoholu na snížený výskyt kardiovaskulárních onemocnění bylo řečeno již mnoho jak v odborné literatuře, tak i v denním tisku. Rizikem zůstává jeho vliv na psychiku – jeho zklidňující efekt, který může přejít někdy do touhy po opakování a vyústit do „drogové“ závislosti se všemi důsledky.

Co říci závěrem?

Moderované (přiměřené) pití piva má celou řadu příznivých účinků na lidský organizmus a platí to pro obě pohlaví stejně. Ve svém životě bychom se měli řídit příslovím „Jez dopolosyta, pij dopolopita a budeš zdráv dlouhá léta.“

Autor: MUDr. Jana Lachmanová

MUDr. J. Lachmanová se věnuje problematice nemoci ledvin více jak 30 roků a z tohoto oboru publikovala více jak 100 prací, napsala 3 monografie a také kapitoly do učebnic. Od r. 1970 je členkou České nefrologické společnosti a od r. 1991 členkou výboru této společnosti. Ve svém volném čase rekreačně sportuje (tenis, cykloturistika, lyžování) a ráda vaří i pro hodně lidí. Preferuje českou kuchyň.

www.cspas.cz

3.11.2004 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist