Vejce snižují riziko rakoviny prsu

Vajíčka se nedoporučují osobám s vysokou hladinou cholesterolu, ale zdravým jedincům nemohou ublížit. Podle odborníků z Harvardu naopak prospívají zvláště díky vysokému obsahu cholinu.

Ten funguje jako prevence rakoviny prsu. Podle několika studií z poslední doby může při pravidelném příjmu snížit riziko nádoru prsu až o pětinu.

Podle studie z Harvardu ženy, které v pozdní fázi dospívání konzumují alespoň jedno vejce denně, onemocní rakovinou prsu až o 18 procent méně často. Čínská studie z roku 2005 pak uvádí, že ženy konzumující alespoň šest vajec týdně byly ohroženy rakovinou prsu o 44 procent méně než ty, které jedly dvě a méně vajec týdně.

Účinnou látkou ve vajíčkách je cholin. Lidé ho nejčastěji přijímají z vajíček, kávyplnotučného mléka.

„Cholin je potřebný pro normální fungování buněk, bez ohledu na váš věk či pohlaví. Rostoucí počet důkazů ukazuje, že může být zvláště důležitý pro ženy, především pro ty v plodném věku,“ tvrdí jeden z autorů studie Steven H. Zeisel z University of North Carolina.

Denní doporučená dávka cholinu je u mužů a kojících žen stanovena na 550 mg, u těhotných žen na 450 mg a u ostatních žen na 425 mg. Jeden vaječný žloutek obsahuje 125,5 mg cholinu. Denní dávku tedy pokryjí čtyři žloutky. Vyjma nich je obsažen také v játrech, kvasnicíchkvětáku.

7.4.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist