Umělá barviva a konzervanty nedávejte aktivním dětem!

Pokud jsou v jídle, mohou umělá barviva a konzervanty zvýšit u dětí hyperaktivitu. Podle britských odborníků jsou nejhorší především ochucené nápoje. U dětí ve věku mezi třemi a devíti roky s hyperaktivní poruchou se při konzumaci takových potravin stav výrazně zhoršuje.

O vztahu mezi umělými látkami přidávanými do jídla a hyperaktivitou se spekulovalo delší dobu.„Význam naší práce je v tom, že účinky byly prokázány u tříletých a osmi až devítiletých dětí v celé populaci, nejen u těch dětí, které jsou diagnostikovány s poruchou pozornosti a hyperaktivity (ADHD),“ tvrdí autor studie profesor psychologie Jim Stevenson z University of Southampton. Výsledky svého bádání s kolegy zveřejnil v odborném magazínu The Lancet.


„Velikost účinků je podobná jako u dětí s ADHD,“
dodal Stevenson. Britský Úřad pro kvalitu potravin (Food Standards Agency) na základě této studie začal projednávat změny doporučení pro rodiče. Úřad zřejmě doporučí, aby dětem předškolního a školního věku nebyly podávány potraviny s umělými barvivy, aromaty a konzervanty.

11.9.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist