Pestrobarevná strava je krásná a zdravá :-)

Každý z nás si začíná uvědomovat, že bychom měli konzumovat alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně. Zamysleli jsme se však někdy nad tím, jak může rozmanitý výběr těchto potravin ovlivnit naši optimální kondici Dr. David Heber ve své knize s názvem „What Color is Your Diet“ (Jakou barvu má vaše strava ), osvětluje, jak vytvořit správný jídelníček založený na barevné rozmanitosti ovoce a zeleniny. Určil sedm hlavních barevných skupin, do kterých zatřídil příslušné druhy ovoce a zeleniny a popsal jejich jedinečné prospěšné účinky.

SEDM HLAVNÍCH BAREVNÝCH SKUPIN

Červená skupina
Rajčata, růžový grapefruit, meloun a červená paprika

Tyto potraviny obsahují karotenoid lykopen, který pomáhá odstranit z organismu volné radikály poškozující geny. Lykopen rovněž slouží jako prevence rakoviny prostaty a různých onemocnění srdce a plic. Jedna sklenice rajčatové šťávy dodá organismu 50 % doporučené denní dávky lykopenu.

Oranžová skupina
Mrkev, mango, meruňky, žlutý meloun, dýně, sladké brambory

Tyto potraviny obsahují alfa-karoten sloužící jako prevence vzniku rakoviny. Obsahují rovněž betakaroten, který se v organismu přeměňuje na vitamín A. Oba jsou nezbytné pro obranu v boji s infekčními onemocněními.

Červeno/modrá skupina
Modré hroznové víno, cukrová řepa, šťáva z hroznů, švestky, brusinky, borůvky, jahody, černý rybíz a červená jablka

Každá z těchto potravin obsahuje vysoké množství účinných antioxidantů zvaných anthocyaniny působící jako ochrana proti vzniku srdečních onemocnění tím, že preventivně předcházejí tvorbě krevních sraženin. Existují i důkazy o tom, že pomáhají jako prevence počátku Alzheimerovy choroby.

Oranžově/zelená skupina
Avokádo, kukuřice, hořčice, tuřín, zelený hrášek, ananasový meloun a špenátové listy

Tyto potraviny obsahují lutein snižující riziko onemocnění šedým zákalem a špatným viděním v pozdějším věku.

Oranžově/žlutá skupina
Broskve, ananas, pomeranč, papaya, nektarinky a pomerančová šťáva

Potraviny této skupiny obsahují beta-kryptothanxin, který účinkuje jako prevence vzniku srdečních chorob. Ovoce v této skupině je rovněž bohaté na obsah vitamínu C.

Zelená skupina
Brokolice, kapusta, čínské zelí, růžičková kapusta

Tyto potraviny jsou známé jako účinný prostředek prevence vzniku rakoviny.

Bílo/zelená skupina
Cibule, porek, česnek, hrušky, zelená jablka a pažitka

Tyto potraviny mohou pomoci jako prevence vzniku nezhoubných nádorů.

Chceme-li využívat veškerých výhod potravin z každé z uvedených skupin, musíme si vytvořit pestrobarevný jídelníček. Hlad se blíží, takže nastal nejvhodnější čas pro vybarvení vašich pokrmů.

ZDRAVÉ DELIKATESY

Místo konzumace samotného zeleného salátu vyzkoušejte ozdobení či ochucení rajčaty, avokádem, mrkví nebo pažitkou. Tím získáte salát z pěti barevných skupin, takže pro vás bude pětkrát prospěšný!

Vyzkoušejte koktejl z jahod, borůvek, banánu, melounu a broskví. Lahodný osvěžující nápoj vám dodá potřebné živiny z pěti různých barevných skupin.

Vyzkoušejte zeleninové pokrmy jako alternativu brambor nebo si připravte proužky sladkých brambor jako alternativu hranolků.

Pozitiva barevných pokrmů… MLÁDÍ

Barevné ovoce a zelenina obsahují antioxidanty, které absorbují volné radikály způsobující poškození buněk a předčasné projevy stárnutí. Potrava bohatá na ovoce a zeleninu zásobuje organismus potřebnými antioxidanty, které vám pomohou udržet vznik volných radikálů na minimální hranici.

Tak tedy při příštím nákupu naplňte vozík přírodními barvami s příchutí léta!

Roman Sedláček

8.8.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist