Ořechy jsou zdravější než sladkosti. Zdravé mlsání, kila zahání .-)

Tam si zobneme a tu si zobneme. Lískové, vlašské, kešu nebo buráky. Prostě to, co je zrovna po ruce. Zvyk pojídat ořechy k nadcházejícím Vánocům neodmyslitelně patří. Činili tak již naši předkové, kteří měli konzumaci ořechů často spjatou s nejrůznějšími rituály. A i když určitě nevěděli nic o obsahu minerálních látek nebo nenasycených mastných kyselin ve své oblíbené pochoutce, dělali dobře. A nejenom o Vánocích…

Bílkoviny nejvyšší kvality

Ořechy, ačkoliv se jim někdy lidé snaží vyhýbat „aby neztloustli“, dodávají lidskému organismu složky, které jsou nepostradatelné pro jeho správnou funkci. Do vyváženého stravovacího režimu ořechy neodmyslitelně patří. Především jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům.

Ořechy jsou zdrojem vápníku

Fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru. Denně by měl člověk přijmout 1000 miligramů vápníku, deset deka mandlí jej obsahuje 240. Přítomná síra podporuje látkovou výměnu, nechybí ani vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E) a ve vodě (B1, B6, C).

Jíst ořechy ano, ale podstatné je jaké

Čím jsou čerstvější, tím je obsah vitaminů vyšší. Ať už je výběr na trhu jakýkoliv, vždy je lépe nakupovat ořechy ve skořápce. Vyloupané totiž rychle oxidují a tuk, který je v nich přítomen, žlukne. Ničí pak některé vitaminy a vnímavým osobám také může podráždit žlučník nebo slinivku.
Velice rozumně tedy postupovala Marfuška v Mrazíkovi, která ořechy louskala a pojídala způsobem opravdu pozoruhodným. Nám, kteří jej neovládáme, to bude trvat podstatně déle, tudíž oříšků do sebe naházíme méně, nepřejíme se a budou zaručeně čerstvé.

Ořechy nejsou kaloricky vydatnější než sušenky

S praženými oříšky, které jsou neodmyslitelně spjaty s posezením u alkoholického moku, je to už horší. Pražení, ať už na oleji nebo na sucho, ničí mastné kyseliny a způsobuje tvorbu karcinogenních látek. A co se týče obavy z tloustnutí… Ořechy sice obsahují více než 2000 kilojoulů na 100 gramů váhy, ale to není více než obsahuje stejné množství oplatků, sušenek, čokolády nebo másla.

Problém mohou ořechy představovat pro osoby, které jsou vůči nim alergické. První reakce může být velice bouřlivá, proto pozor s podáváním ořechů malým dětem. U vážných alergických projevů může reakci vyvolat i nepatrné množství přidané do potraviny. Vyplatí se tedy sledovat výrobní etikety, které informaci o příměsi stop ořechů většinou obsahují.

A na kterých si můžeme pochutnat nejčastěji, pokud nám to zdravotní stav dovolí

Lískové oříšky
Neměla je v oblibě jenom Popelka. Ty skutečné obsahují kromě tuků také bílkoviny, vápník a železo. Jsou zásadotvorné a prospěšné při neurózách, vyčerpání, ke zlepšení paměti a uklidnění organismu. Chroupat by je měli nemocní, rekonvalescenti, studenti a sportovci.

Mandle
Zásadotvorné mandle baští těhotné ženy a upravené se doporučují i pro výživu malých dětí. Vysoký podíl hořčíku uklidňuje nervy, jejich konzumace zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

Vlašské ořechy
Obsahují tuky, vápník, fosfor a vitaminy skupiny B. Řada lékařů jim dává přednost před ostatními druhy ořechů, protože významně posilují nervovou soustavu.

Kešu ořechy
Pocházejí z Indie, po důkladném rozkousání jsou lehce stravitelné a vynikají obsahem prospěšných látek. Zdravější jsou nesolené a nepražené, které se pouze suší při nízké teplotě. Stopové prvky v nich obsažené podporují růst buněk a účastní se na tvorbě spermatu.

Para ořechy
Lépe je zakoupit ve skořápce, ale častěji se prodávají vyloupané a balené v ochranné atmosféře. Jedná se o plody stromu zvaného juvie ztepilá. Přidávají se do řady dezertů, avšak pro některé jedince mohou být silným alergenem.

Pistácie
Obsahují fytosteroly, které snižují hladinu cholesterolu a mají preventivní účinek proti různým typům rakoviny.

Pekanové ořechy
Jedná se o odrůdu vlašských ořechů, které jsou bohaté na vitaminy a minerály. Podpůrně se používají při léčbě rakoviny.

Arašídy
Konzumujeme je pokud možno nesolené a sami si je vyloupeme. Mají pozitivní vliv na snížení rizika vzniku zubního kazu, pomáhají při některých kožních onemocněních, chrání nervy a podporují krvetvorbu.

(foto: internet)

15.12.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist