Bobulové ovoce prospívá srdci

Bobulové ovoce je jedním z pokladů přírody. Shodli se na tom finští vědci, kteří blahodárné účinky těchto plodů vztahovali ke zdraví srdce.

Pravidelnou konzumací borůvek, brusinek, malin, ostružin či jahod člověk ve svém těle zvyšuje na prospívající úroveň hladinu dobrého cholesterolu HDL a snižuje tlak krve. Tím omezuje výrazně riziko onemocnění chorobami srdce.

Finové ve své studii sledovali 72 mužů a žen středního věku s jistou formou rizikových faktorů pro srdeční onemocnění – mírnou hypertenzí, zvýšenou hladinou LDL (špatného) cholesterolu a nízkou hladinou HDL (dobrého) cholesterolu.

Polovina dobrovolníků konzumovala dvě porce, asi 150 gramů, bobulového ovoce každý den po dobu osmi týdnů. Dobrovolníci přijímali tyto plody jak celé, tak pasírované či ve formě džusu. A to borůvky, brusinky, černý rybíz, jahody, černý jeřáb (arónie) a maliny.

Po osmi týdnech se hladina HDL cholesterolu u osob konzumujících bobulové ovoce zvýšila o 5,2 procenta. Systolický krevní tlak se snížil v průměru o 1,5 bodu na stupnici. Ale u osob s nejvyšším tlakem byl pokles výraznější. Diastolický krevní tlak (menší hodnota měření) zůstal nezměněný.

Bobulové ovoce je velmi bohaté na fenolické látky, které v těle fungují jako antioxidanty. Osoby, které konzumují pravidelně malé množství tohoto ovoce, přijímají do svého těla až třikrát více polyfenolů než běžný strávník.

Závěry finské studie byly publikovány v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition.

20.2.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist