Antistresové topinambury

Vyrážíte v létě do Francie, Itálie nebo do Holanska? Zkuste tentokrát cestovat s mlsným jazýčkem. V těchto zemích hledejte topinambury, sladké brambory. V dávných dobách se sice  topinambury krmila hospodářská zvířata a myslivci jimi plnili krmelce, ale dnes?! 

Dnes si na topinambur zajdeme i my
Od indiánů kmene Tupinambus byl roku 1753, pod latinským názvem Helianthus tuberosu, převezen do Francie a odtud se rozšířil především do slunných oblastí Evropy.

Topinambur, může leckoho zmást, je to bylina z čeledi hvězdicovitých, ale pojídá se její hlíza, která po celá staletí soutěží s bramborou jako topinambur hlíznatý. V Anglii nenáročné plané topinambury pěstovali už v sedmnáctém století, v Jeruzalémě znali topinambur jako židovské brambory, nebo jeruzalemské artyčoky.

Rostou od jara a na podzim vykvétají květy žlutými jako slunečnice.  Zajímavé je, že po celou dobu vegetace mění obsah živin i chuť. Topinambur obsahuje minerální látky, vitamíny, stopové prvky a také polysacharid insulin, díky kterému se jeho pěstování začíná ve světě znovu obnovovat.
Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že se živiny topinamburu významně podílí na detoxikaci organismu, léčí stresy i choroby zažívání, a protože v syrovém stavu obsahuje velké množství inulínu, hlízu topinamburu mohou bez obav konzumovat i „cukrovkáři“ jako diabetickou zeleninu.

Ovšem šťáva z topinamburu je velmi zdravá a chutná pro všechny jedlíky. 
Může se smíchat se šťávou s mrkve, sladká brambora výborně se hodí i do salátu, a to jak
syrová, tak dušená. Kuchařinky jistě potěší, že topinambur je svolný vaření s máslem, lze opéct, zapéct, okořenit, podávat jako přílohu, či jako hlavní chod.

Tak hurá na pikantní, docela jiný topinamburák! Zde je recept:

Nastrouhaný topinambur smícháme s vejcem
na kostičky pokrájeným sýrem, šunkou
najemno posekanou cibulkou
zahustíme hladkou moukou
osolíme, opepříme
přidáme tradiční majoránku nebo exotické oregáno
přimícháme lisovaný česnek
a posekanou chilli papričku.

Z těsta tvoříme malé placičky  a dozlatova je osmažíme v horkém slunečnicovém oleji.

Tip: Placičky můžeme obalit v trojobalu

Servírujeme horké, potřené hořčicí nebo bílým cottage sýrem a posypané nasekanou čerstvou ředkvičkou nebo pórkem.

Dobrou chuť!

26.7.2011 12:00| autor: Markéta

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist