Ať žije tahle ta, štíhlá planeta! I vy můžete být krásní, svěží a plni energie…

Jakých základních chyb se dopouštíme ve svých stravovacích návycích Jsou srovnatelné například se sousedními zeměmi
Z koho bychom si mi „čecháčci“ mohli vzít příklad
Zásady správné výživy terapeutky Julie Zákostelecké, speciálně pro vás!

Jakých základních chyb se dopouštíme ve svých stravovacích návycích

. baštíme nepravidelně

Největší chybou je, že mnoho lidí jí nepravidelně, nají se např. ráno, pak celý den hladoví a další příjem energie nastává po příchodu domů. Pokud někdo takto jí, jeho tělo nemá dostatek energie a šetří s ní. Vše, co příjme navíc, si uloží do zásob a to ve formě podkožního tuku. Většina z nás si myslí, že čím toho sní míň, tím více bude hubnout. Není tomu tak, ba naopak. Když jí člověk pravidelně každé 2-3 hodiny, jeho metabolismus se nastartuje a místo toho, aby ukládal, tak spaluje.

. maximálně si sladíme život

Mezi další chyby patří příjem velkého množství sladkostí, tučných výrobků a alkoholu. Pokud se někdo cpe sladkostmi každý den, navštěvuje denně rychlé občerstvení a k tomu vypije ještě litry alkoholu, není se potom čemu divit, když se stane obézním. Sladkosti by se měli zařazovat do jídelníčku jen občas a v menším množství. Stejně je to i s tučnými výrobky a s alkoholem.

. solíme víc než slanečci

Dalším vroubkem je velké množství soli. Mnoho lidí jídlo ani neochutná a už dopředu si ho osolí. Tento zvyk úplně nesnáším. Už takhle je u mnoha potravin problém v tom, že jsou hodně slané, jako například uzeniny, instantní výrobky, kořenící směsi, kečupy a podobně.

Česká kuchyně sama o sobě je dost energeticky hodnotná, je v ní zahrnuto mnoho smetanových omáček, kynutého těsta a tučného masa. Pokrm jako např. svíčkovou či knedlo-zelo-vepřo bychom do naší stravy měli zařadit spíše výjimečně.
Chybou je i malý příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ryb a vlákniny.

Jsou srovnatelné například se sousedními zeměmi Z koho bychom si mi „čecháčci“ mohli vzít příklad

Česká republika se pohybuje na předních místech v počtu civilizačních onemocnění. Mnoho lidí je obézních, má cukrovku, zvýšený krevní tlak, karcinom žaludku a tlustého střeva a mnoho dalších chorob spojených se špatným stravováním. Bohužel i mnoho sousedních zemí má tento problém. Nechtěla bych proto jmenovat přímo určitý stát, ze kterého bychom si měli brát příklad.
Měli bychom se naučit jíst větší množství ryb, ovoce, zeleniny (jako např. v Itálii, Španělsku, Řecku, Francii), vyměnit živočišné tuky za rostlinné (viz olivový olej), zařazovat do své stravy více luštěnin, omezovat a pečlivě vybírat množství příloh (místo knedlíků zvolíme rýži apod.)

Správné stravovací zvyky mohou jistě ovlivnit celý náš život. Člověk se cítí lehčeji, je tedy i pozitivně naladěn, lépe vypadá, dost možná začne hýřit sex-appealem a dle statistik se mu též snadněji nabízí pracovní příležitosti……

Ano, ano….je to tak. Když člověk nezatěžuje své tělo tučnou stravou, přepalovanými tuky, velkým množstvím stravy apod., cítí se lépe, hýří energií a lidé si ho tak rychleji všimnou. Proto Vám všem doporučuji se zamyslet nad svou stravou a v případě, že ji uznáte za nevhodnou, zkuste ji změnit. I vy můžete být krásní, svěží a plni energie.

Juliiny zásady správné výživy zní:

1. Jíst stravu zdravotně nezávadnou tzn. nekontaminovanou patogeny, toxíny
2. Konzumovat denně potraviny o takové energetické hodnotě, abychom udržovali strabilní tělesnou hmotnost
3. Jíst stravu s vysokou biologickou hodnotou
4. Příjem tuků by měl být max. 30% denní energetické dávky, nasycené tuky max.10%, cholesterol méně než 300mg/den. Toto doporučení snižuje riziko ischemické choroby srdeční.
5. Zvýšená konzumace ryb, obsahují omega-3-kyseliny, které mají antisklerotické účinky a snižují hladinu triglyceridů
6. Příjem bílkovin by měl tvořit 15% denního energetického příjmu, 0,8g/kg/den
7. Příjem sacharidů by měl tvořit 50-55% denního energetického příjmu, přednost dáváme polysacharidům (škrobům)
8. Omezit příjem soli na 5-7,5g/den, předcházíme tím hypertenzi
9. Konzumaci alkoholu omezíme na max.30g ethanolu tzn.2-3dcl vína denně
10. Jíst co nejméně rafinovaného cukru, je enrgeticky bohatý a neobsahuje prakticky žádné jiné živiny tzv. „prázdné kalorie“, nepříznivě působí na vznik zubního kazu
11. Jíst pestrou stravu, která pokreje potřebu všech živin
12. Pravidelný pohyb
13. Dodržovat pitný režim 2-3l tekutin/den, upřednostňujeme stolní vodu, minerální vody, ovocné a bylinné čaje, vyhneme se nápojům s velkým množstvím cukru
14. Mít dostatečný přísun vlákniny (30g denně)

It-is.cz/terapeutka

Související články: Nutriční terapeutka – člověk jenž ovládá kalorie

Příští týden budeme na paní Zákostelecké vyzvídat vše,
co je dobré vědět o glykemickém indexu.
Ptejte se i Vy…
Napište nám své otázky na adresu info@femina.cz pod heslem NUTRIČNÍ TERAPEUT,
a nebo své dotazy připojte přímo k článku.

14.11.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist