Velikonoční beránek

Recept na tradičního Velikonočního beránka.

Příprava: 15 min
Pečení: Asi 35 minut + hodinu až dvě na chladnutí
Pro formu o objemu 2l

Ingredience:

300g polohrubé mouky
5 vajec, oddělených
2 vejce celá
250g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
šťáva a strouhaná kůra z půlky citronu
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na poprášení
2 rozinky na očička 🙂
čokoládovou polevu (nemusí být)

Postup:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Formu důkladně vymažte změklým máslem a vysypte trochou mouky.

Vejce a žloutky ušlehejte v míse s cukrem i s vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte citrónovou šťávu i kůru a mouku. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (jestli je tuhý poznáte tak, že když nadzvednete metlu, špičky sněhu se neohnou) a lehce ho vmíchejte do těsta.

Těsto vlijte do „obličejové“ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut, až bude beránek krásně zlatavý – přesvědčíte se opatrným nadzvednutím formy a špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky těsta, velikonoční beránek je hotový.

Formu vyndejte z trouby a na hodinu až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkových cukrem a udělejte malé důlky, do kterých vložíte rozinky jako oči. Kolem krku mu můžete uvázat mašličku. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou a nechat vychladit.

19.3.2008 12:00| autor: Wanda
Více o tématu: beránekcukrrecept

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist