Ovesné vločky od A do Z

Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii.

1. Obsahují vyvážený poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny

Ovesné vločky obsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné. Pod pojmem „vláknina“ se rozumí složené sacharidy, které organismus není schopen v tenkém střevě rozložit, následně vstřebat a využít jako zdroj energie. Proto se také dlouho předpokládalo, že se jedná o zbytečné látky, jež člověk k výživě nepotřebuje a je nutné je z potravy odstranit. Později se ukázalo, že vláknina má na organismus člověka velmi pozitivní vliv. Zvětšuje množství střevního obsahu, „nasává“ do střeva vodu, ředí toxické látky ve střevním obsahu a především slouží jako substrát střevním bakteriím, které mají na zdraví člověka pozitivní vliv. Z toho důvodu se vláknina nazývá také „prebiotikum“ (látka sloužící jako substrát pro střevní mikroflóru s pozitivním účinkem na lidské zdraví).

Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávícího traktu.
Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky.

Průměrné množství přijímané vlákniny představuje 11,73 g/den, bez větších rozdílů u mužů a žen a v různých věkových skupinách, přičemž méně než 25g denně přijímá 98% české populace (doporučovaná denní dávka je 30 g vlákniny!).

2. Pomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy

Celozrnné potraviny mají vždy nižší glykemický index než moučníky z bílé mouky. Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu a tlumí pocit hladu. Ovesná vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Hladina krevního cukru v organismu zůstává vyrovnaná a nedochází k vysokému vzestupu hladiny inzulínu. Během celého dopoledne tak můžeme využívat postupně uvolňovanou energii.

3. Mají vyváženou nutriční hodnotu

Bílkoviny v ovesných vločkách se blíží ideálnímu proteinu díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin.

4. Obsahují vitaminy, minerální látky a stopové prvky v přírodní podobě

Celozrnné ovesné výrobky obsahují v přírodní formě vitaminy skupiny B i E a minerální látky – zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny skupiny B  jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění. Dále pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty, hebkou pleť i jako prevence proti tvorbě vrásek. V podstatě se dá říci, že bez vitaminů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně. Jsou to právě ovesné vločky, které obsahují vitamin B2 zvyšující odolnost vůči stresu.

Díky těmto vlastnostem zařadila americká Komise pro potraviny a léky ovesné vločky a výrobky z nich mezi funkční potraviny, takzvané potraviny obsahující složky mající v lidském organismu specifickou zdraví prospěšnou funkci.

Recept na výbornou ovesnou kaši

Foto: realfoods.co.uk, sleafordqf.com, deliciouslyella.com, thetasterevelation.com, honeyinthekitchen.blogspot.com, honeyinthekitchen.blogspot.com, domesticcharm.blogspot.com, .ateaspoonandapinch.com, bakedbree.com, whatkatiesbaking.com, livelearnloveeat.com, cakewithlove.me, nicoledula.com, uk.eggersmann.info, healthinspirations.net, relishingit.com, nutritiouslysweet.com, thebountyhunter.ca, sweetpeaskitchen.com, en.vegelicious.net, greencilantro.blogspot.com, fooddoodles.com, warriorself.com, includingcake.com, codykitchenconfections.blogspot.com, rollinoatstampa.com, katerecipebox.com, thetasterevelation.com, thevintagemixer.com, deansshortbread.com

30.7.2008 12:00| autor: Katka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist