Na dietu zvesela: Jak hubnout, a neklesat na duchu

S omezením přijímaného jídla se při dietě obvykle dostavuje pocit únavy i pokleslá nálada. Strava je v pozměněném režimu často nevyvážená a organismu se nedostává látek, které přispívají k psychické pohodě. Které to jsou v první řadě?

Předně: Zapomeňte na jednostranné diety typu, že celý den budete jíst jen jahody nebo ledový salát. Strava musí být pestrá i při hubnutí – pokud chcete něco vynechat, řekněte sbohem uzeninám, konzervám, sladkostem a chemicky upraveným potravinám s přidanými barvivy. Jinak se snažte konzumovat v rozumné míře všechno a dbejte především na to, abyste netrpěla nedostatkem následujících látek:

Vitamín B12
Jde o vitamín zajišťující vyrovnanou mysl a chránící před rozvojem deprese a demence. Jeho nedostatek se může projevit podrážděností až sklonem k agresi či psychickým napětím spojeným s nespavostí. Nejlepším zdrojem vitamínu B12 jsou rybyplody moře, obsažen je také v játrech, hovězím masevejcích.

Jód
Je nezbytným prvkem živých organismů a tělo si ho samo nevytvoří. Podporuje správnou funkci štítné žlázy, a tím reguluje metabolismus – bez jódu tedy s dietou stejně moc daleko nedojdete, jelikož může být narušena rovnováha mezi příjmem a výdejem energie a budete mít sklon přibírat na váze. Kromě toho na sobě můžete pozorovat snížení energie a zhoršenou paměť či trpět migrénami a depresivní náladou. Jód nejlépe získáte z mořských řasryb, ale také z vajíček, mlékabramborových slupek.

Hořčík
Tento minerál sklidňuje mysl, nervy i svaly. V lékařské vědě byl dokonce využíván k léčbě klinické deprese. Nebojte se tedy banánů, i když jsou sladké a mnoho lidí se jim při dietě snaží vyhnout. Zejména teď v zimním období jsou výborným zdrojem tolik potřebného hořčíku. Najdete ho také například v salátové zelenině, celozrnné moucefazolích.
[[related]]
Cholesterol

Víme, že existuje „dobrý“ cholesterol a „špatný“ cholesterol. Zvýšená hladina toho „špatného“ v krvi je známým zdravotním strašákem, nicméně cholesterol jako takový nelze ze stravy zcela vyloučit, protože ho tělo potřebuje k tvorbě hormonů i k výstavbě buněčných membrán a nervových vláken. Některé studie dokonce ukázaly, že příliš nízká hladina cholesterolu zvyšuje riziko deprese a Parkinsonovy choroby. Vejce, červené maso, losos, krevetymléčné výrobky by proto neměly být tabuizovány.

Vitamín D
Získáváme jej především ze slunečního záření, kterého je v zimě pomálu – proto také bývá zimní období spojováno se zhoršenou náladou a nedostatkem optimismu. Vitamín D se totiž stará především o naši psychiku, jeho blahodárných účinků je ale mnohem víc, včetně prevence různých typů rakoviny. V zimě jeho hladinu můžeme zvýšit konzumací tučných rybmásla. Ano, jde o tuky, ale v tomto případě musíme doporučit i je, samozřejmě, všeho s mírou!

25.1.2012 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist