Hubnutí: 51 bezbolestných rad

Přinášíme vám jednapadesát konkrétních způsobů, jak ozdravit a zeštíhlit váš každodenní jídelníček tak, aby to moc nebolelo.

Pokud začínáte hubnout, nebo se o to pokoušíte už po několikáté a s radikální změnou stravovacích návyků se nějak nedokážete vypořádat, chce to začít pomalu, postupně, ale vytrvat. Nejdůležitější jsou malé změny, které ve vás nebudou vyvolávat pocit, že pokud chcete zhubnout, už vůbec nikdy nesmíte jíst nic dobrého.

Jedná se většinou o rady typu: vyměň tamto za tohle. Naše běžná strava totiž bývá přeplněna potravinami, které nám sice chutnají, zasytí nás, ale často nepřinášejí žádný užitek (ba co hůř, mnohé jednoznačně škodí). Zato energií přímo kypí. A právě ty musíme omezit nebo vyměnit za něco podobného, co nám, kromě nižší kalorické hodnoty, pokud možno přinese i bonus pro naše zdraví.

Pokud zjistíte, že se polovinou těchto rad už dávno řídíte, máte skvělou výhodu, zbývá vám už jen druhá polovina k osvojení 🙂

1. Namísto bílého pečiva jezte tmavé, celozrnné. Na trhu je spousta chutných variant, z kterých si každý vybere. Chutě navíc můžete měnit podle obsahu různých semínek.

2. Klasické máslo vyměňte za rostlinný tuk. Na chleba si dejte tenkou vrstvu, jen abyste „zakryli dírky“.

3. Pijte nízkotučné mléko, v krajní nouzi polotučné.

4. Na jeden krajíc chleba si natřete jednu lžíci džemu namísto lžíce másla. Ať je to kvalitní džem, nejlépe bez přidaného cukru (případně s umělými sladidly).

5. Omeletu si udělejte pouze z vaječných bílků. Žloutky jsou kalorická bomba. Jeden žloutek vám neublíží, ale omeleta či smaženice z 5 vajec, to je pořádná kalorická nálož. 100 gramů vaječného bílku má pouhých 52 kcal (218 kJ) oproti 322 kcal (1348 kJ) u žloutku. Bílek má pak zanedbatelných 0,2 gramu tuku, kdežto žloutek asi 26 gramů!

6. K svačině si dejte pomeranč nebo banán (nebo obojí) raději, než snickersku či horalku.

7. Pijte pouze stoprocentní džusy bez přidaného cukru.

8. Nahraďte tatarku či majonézu jogurtovým dresingem či jinou nízkotučnou omáčkou. Velmi chutné vyrábí např. Heinz. Výborné jsou také řecké tzatziky.

9. Zeleninu raději než smažit na másle, vařte v páře, či duste.

10. Raději než bonbony či karamelky si dejte půl hrnečku sušeného ovoce.

11. Slaninu vyměňte za šunku – kuřecí, nebo vepřovou od kosti.

12. Polovinu přílohy vyměňte za zeleninu. Zeleniny může být i víc, brambor ne.

13. Z nepřeberné nabídky mléčných výrobků si vybírejte ty nízkotučné.

14. Namísto máslového dortu „upečte“ piškotový dorttvarohu, jogurtu a ovoce. Je to lahůdka!

15. Namísto sladkého pečiva si ráno dejte müsli s mlékem nebo jogurtem. Jsou taky sladké, ale mají mnohem nižší glykemický index – nepodpoří vaši chuť na sladké a plynule uvolní energii.

16. Pijte bylinkové, zelené a ovocné čaje bez cukru. Působí blahodárně na organismus (podle složení) a mnohdy také pomáhají v hubnutí. Když už si čaj musíte osladit, použijte přírodní sladidlo, např. agávový sirup, který je méně kalorický, než klasický cukr. Ale jestliže jste milovníkem čaje a vypijete 10 hrníčků za den, zkuste si alespoň osladit jen každý druhý…

17. Namísto brambůrků si dejte raději domácí pop-corn udělaný jen na trošce oleje. Pozor ale na pop-corn do mikrovlnky! Obsahuje spoustu tuku a taky nezdravá umělá barviva a aromata.

18. Sušené ovoce s polevou vyměňte za ovoce bez polevy.

19. Omezte paštiky. Raději si místo klasické paštiky dejte nějakou sojovou, fazolovou či zeleninovou. Jsou velmi chutné, často ani nepoznáte rozdíl. Nejsou vysloveně nízkotučné, ale obsahují méně tuku, a pouze ten rostlinný. Navíc jsou stokrát zdravější.

20. Vyměňte knedlíky za rýži, ideálně rýži natural. Pro někoho nemyslitelné, ale pro zdraví i linii velmi potřebné.

21. Česká republika vede ve spotřebě tavených sýrů. Už i u nich existují nízkotučné varianty. Nebojte se jich, chutnají výborně!

22. Namísto smetany si do kávy dejte nízkotučné mléko.

23. Slazené nápoje jsou zbytečnými zdroji cukrů. Pijte vodu, pro obměnu si dejte sklenici džusu. Je dobré zředit ho vodou kvůli vysokému obsahu kyselin, aby tou koncentrací netrpěli vaše zuby ani žaludek. Vodu si můžete ochutit i šťávou z citronu nebo pár lístky máty, je to velmi osvěžující zejména v létě.

24. Namísto „těžké“ coly si dejte lehkou.

25. Omáčku jednoduše zahustíte kukuřičnou, rýžovou či celozrnnou pšeničnou moukou rozmíchanou na řidší kašičku v troše mléka či vody. Klasická zápražka z bílé mouky a másla dietní ani zdravá není.

26. Namísto vepřového jezte drůbežhovězí maso.

27. Smažení vyměňte za pečení či grilování. Opékejte pouze na teflonu, na troše oleje nebo zcela bez tuku. Díky dnešním kuchyňským vymoženostem můžeme snadno opustit staré smaltované pánve.

28. Namísto čokoládového dortu si dejte nanuk. Nejlépe tvarohový, či ovocný. Se zmrzlinou vždy pořídíte lépe, než s čokoládovou tyčinkou či tatrankou.

29. Nízkotučnou zmrzlinu si snadno uděláte doma, pokud necháte ve formičkách zmrazit čokoládový jogurt.

30. Namísto hranolků si dejte vařené či pečené brambory nebo kaši. Ale jenom kolem 100 gramů. Půl talíře brambor k obědu či večeři by měli jíst jen horníci a dřevorubci!

31. Vaječné těstoviny vyměňte za bezvaječné. Pokud koupíte kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice, o zážitek z chuti se nepřipravíte.

32. Na kafíčku s kamarádkami si objednejte jeden dortík a rozdělte se. Tak si neodepřete potěšení, ale významně snížíte přijaté kalorie.

33. Raději než kus pizzy si ve stánku dejte gyros – mezi fastfoodem je to nejzdravější varianta.

34. Skvělý osvěžující koktejl vhodný k svačině si uděláte v mixéru z mléka a ovoce – třeba banánů, nebo jahod. A nepotřebujete ani gram přidaného cukru.

35. Namísto vína pijte vinný střik.

36. Topinky si dělejte v toustovači, ne na oleji.

37. Rybu si skvěle ochutíte šťávou z citronu – tatarka tak může zůstat v lednici (nebo raději v obchodě).

38. Omezte ochutnávání při vaření.

39. I v restauraci chtějte tmavé pečivo. Stále je velká spousta takových, kde ho vůbec nemají. Snad jim to dojde, když ho bude žádat každý druhý host…

40. Namísto pudinku si dejte dětskou ovocnou přesnídávku.

41. Jezte polévky – masové vývary a nejrůznější zeleninové polévky. Mají málo kalorií, ale zasytí. Nesníte pak tolik brambor nebo těstovin. A můžete je jíst i jako hlavní chod k obědu či večeři.

42. Pijte kefír, nebo kefírové nápoje. Jsou nízkotučné, obsahují bílkoviny a jsou s různými ovocnými příchutěmi. Ideální jsou také, když vás honí mlsná pozdě večer. Je dobré mít je vždycky v lednici.

43. Jahody se šlehačkou vyměňte za jahody s tvarohem. Nízkotučný tvaroh rozmíchejte s trochou vanilkového cukru a případně umělým sladidlem. Je to dobrota, je to zdravé a téměř bez hříchu!

44. Tuňáka v oleji vyměňte za tuňáka ve vlastní šťávě.

45. Když potřebujete „jenom něco chřoupat“, chřoupejte mrkev nakrájenou na hranolky, nebo rýžové chlebíčky namísto tyčinek.

46. Zeleninový salát skvěle ochutíte, když do něj přidáte sýr cottage.

47. Jezte zelené olivy namísto černých. Ty černé mají třikrát vyšší energetickou hodnotu.

48. Namísto sladké smetany používejte do jídla zakysanou smetanu. Má méně tuku a chutná stejně výborně.

49. Kuře jezte bez kůže (týká se to veškeré drůbeže). Na každých 200 gramů tak ušetříte 100kcal.

50. Namísto „normálního“ si dejte nealkoholické pivo. V půl litru je o 100kcal méně.

51. Než půlku čokolády si dejte raději půl hrníčku želatinových medvídků – 30 gramů má jen 65kcal.

16.2.2011 12:02| autor: Katka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist