Dietní mýty a realita

Problematika správného stravování a zdravé výživy je i v dnešní době opředena mnoha mýty a pověrami…

Když nebudu jíst, zhubnu

Pravdou je, že když člověk drží hladovku, tak hubne, protože lidské tělo potřebuje pro své fungování nepřetržitý přísun energie. Při nedostatku jídla začne tělo využívat své energetické zásoby – ať už ve formě cukrů, bílkovin nebo tuků. Podle množství tukové tkáně může lidské tělo fungovat i několik týdnů bez přísunu potravy. Nicméně hladovění je pro lidský organismus poměrně velká stresová záležitost a velmi citlivě reaguje na hladovění štítná žláza, která je „regulátorem“ metabolismu v těle. Lidské tělo těmito mechanismy velmi záhy začne šetřit energií – sníží se tzv. bazální metabolismus. Při dlouhodobějším hladovění a zejména při snížení množství tukové tkáně se u žen zastavuje menstruační cyklus jako reakce organismu na nemožnost uživit případného „dalšího“ člověka.

Každá hladovka ale jednou končí. Lidské tělo, které hladovělo, po požití například velkého množství ať mastného jídla nebo jiného jídla, neumí najednou tuto potravu zpracovat. Dochází k bolestem v oblasti žaludku, dále se může objevit průjem i žlučníková kolika. Nejzávažnějším stavem pak může být zánět slinivky břišní. Pokud po hladovce začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha se velmi rychle vrátí zpět a často je ještě vyšší než před hladovkou. Toto „přibrání“ je způsobeno nastavením zejména hormonů štítné žlázy. Lidské tělo stresováno hladověním si přijatou potravu radši ukládá do zásob – zejména tukových, kdyby opět přišlo období hladovění. Hladovka trvající déle než jeden den je za účelem redukce váhy jednoznačně nevhodná.


Jíst po setmění se nesmí

Na tomto mýtu je trocha pravdy. Vychází z toho, že když nebudeme po setmění jíst (často doporučovaná 17. hodina), tak určitě zhubneme. Mnoho z nás totiž bezmyšlenkovitě večer při televizi sní různé pochutiny. Pokud tedy po setmění již nejíme, hubneme, protože tyto pochutiny budou pro nás zakázané a nevědomky omezíme přísun kalorií. Z lékařského hlediska je jedno, zda poslední jídlo budete jíst v 17 nebo v 19 hodin. Důležitá je energetická hodnota požitého jídla. Je tedy rozdíl, zda bude k večeři knedlo-vepřo-zelo nebo dietně upravená ryba. Obecně se doporučuje nejíst cca 2 až 3 hodiny před ulehnutím ke spánku.

Čím víc light výrobků, tím lépe

Light výrobky mají zcela určitě na našem trhu a v našem stravování své místo. Bohužel požívání light výrobků (stejně jako u light cigaret) vede velmi často k pocitům, že těchto výrobků je možné sníst více než „ne-light“ výrobků. Energetická hodnota těchto výrobků je však často stejná jako u výrobků standardních a někdy dokonce i vyšší. Tuk je zde zpravidla nahrazován škroby nebo jinými substancemi, které v závěru mohou být zdraví daleko více škodlivé než tolik obávaný tuk. Takže při požívání těchto výrobků by měla platit „zlatá střední cesta“.
Obezitou trpí v rodině všichni, takže s tím nic nenadělám

Toto je velmi častý argument obézních pacientů – celá rodina trpí obezitou, tak s tím nic nenadělám – máme to prostě v genech. Pravdou je, že člověk dědí dispozice k obezitě, cukrovce, nádorům apod., ale tyto geny, pokud jim nedáme příležitost, se vůbec nemusí projevit nebo pouze v omezené míře. To znamená, že pokud jsou obézní rodiče, my sami obézní být nemusíme, pokud se budeme racionálně stravovat a k tomu se přiměřeně pohybovat. Velmi často ale dochází k situaci, že obézní rodiče své potomky naučí nezdravě se stravovat a toto nezdravé stravování následně vede k rozvoji obezity i u dětí. Tak také došlo ke vzniku tohoto mýtu.

Nesmím vůbec nic sladkého

Při držení diety je nutné upravit energetický příjem tak, aby tělo více energie vydalo, než přijalo. To však neznamená, že bychom si nemohli vzít bonbón, čtvereček čokolády nebo jogurtovou zmrzlinu. Je ale nutné s energetickou hodnotou těchto potravin počítat a případně poté omezit například přílohu v dalším jídle. Ještě lepší je po jídle vyrazit na vycházku.

Na dietu se totiž nesmi dívat tak, že někde začíná a někde končí, a po skončení je možné sníst vše. Úkolem práce obezitologa s pacientem je naučit jej sestavovat racionální jídelníček, kde mohou občas mít své místo rovněž ty obvykle zakazované a nezdravé pochutiny.


Čím více zaručených diet, tím lépe zhubnu

Opakované držení diet vede k tomu, že naše tělo naopak začne energií šetřit (určitý ekvivalent k hladovění). Pokud držení diety střídáte s přejedením a následně opět nastupuje držení diety, tělo reaguje na tyto výkyvy ukládáním energie do tukových zásob (na opětovné období držení diet). V praxi to pak vypadá, že po první dietě zhubneme 10 kg a 11 kg nabereme zpět. Po druhé dietě už zhubneme pouze 7 kg a nabereme 10 kg, po třetí již nezhubneme nic a budeme nabírat stále. Cesta z tohoto bludného kruhu je nedržet již žádnou dietu a začít se racionálně stravovat (5 až 6x denně) s přiměřeným energetickým příjmem.

18.7.2010 12:00| autor: MUDr. Jitka Housová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist