Chcete zhubnout? Zkuste celer!

Pokud jste doposud nevěnovali celeru příliš pozornosti, tak je to velká škoda, jedná se totiž o plodinu, která provází lidstvo již od starověku a, i když ho v obchodě snadno přehlédnete, jedná se o zdroj důležitých složek, které jsou účinnou zbraní proti obezitě.

Samotný celer je na první pohled obyčejná kořenová zelenina, jeho zvláštnost je ovšem ukryta v jeho chuti a výjimečných vlastnostech. Výhodou je zde jeho celé využití, používá se z něj totiž bulva i nať. Kuchařky si celer nemohou vynachválit, jelikož dodává každému jídlu specifickou chuť, kterou jinde nenajdete.

Hubnutí s celerem

Celer je ideální zeleninou pro hubnutí, která skvěle pomáhá při redukci váhy. Vhodný je nejen pro lidi držící běžné diety, ale pro lidi trpící silnou obezitou. Hlavním důvodem vysoké účinnosti celeru je zajištění rovnováhy cukru v krvi, díky tomu je doporučován nejen pro obézní lidi, ale i pro lidi trpící cukrovkou.

Účinky jsou velmi silné a výhodu představuje i skutečnost, že, narozdíl od jiných druhů zeleniny, si na celer obvykle nelze vytvořit alergii, ani není možné se jím předávkovat. Pokud toužíte po zdravé postavě, tak je vhodné celer konzumovat a to ve všech podobách, pokud se ani při cvičení nedokážete zbavit tuku, tak díky celeru tělu pomůžete tento problém lépe vyřešit. Jedná se o velmi sytou plodinu, která má zcela zanedbatelné množství kalorií.

Kromě obezity je velmi příznivý na trávení a vylučování. V případě nemocných ledvin je vhodné použít celer jako čaj, který podporuje svými močopudnými účinky. Kromě podpory vylučování je doporučený pro řešení intimních problémů, jelikož se jedná o lehké afrodisiakum, které mužům pomůže díky asparaginu, který obsahuje. Jeho využití je tedy velmi široké.

článek

Účinné látky v celeru

U celeru je zdravá nať i bulva, obě obsahují škálu druhů vitamínu B. Je zde obsaženo i mnoho vitamínu C. Za své účinky může být celer vděčný především díky flavonoidům, dále silicím, apiolu, asparaginu a miristicinu.

Samotná bulva je i významným zdrojem minerálů, především v letních dnech lze konzumací bulvy doplnit nejen všechny základní minerály v dostatečné dávce, ale i stopové prvky, které se starají o správné funkce organismu.

Jak celer konzumovat

Celer lze konzumovat ve všech formách. Standardně je nejlepší v syrové podobě, ale skvělý je i do pomazánek, salátů, omáček, směsí, bramboráků a polévek. Ideální je zaměřit se na čerstvý celer, jde o sezónní rostlinu, kterou je nejlepší nakupovat na tržišti, kde je i včetně natě. Při konzumaci tedy využijete všechny jeho části a můžete se tak těšit z plného využití všech důležitých látek, které obsahuje.

Zcela ideální je naučit se s celerem vařit, lze ho zakombinovat do většiny jídel, ale lze se zaměřit i na čistě celerová jídla, těch se nabízí celá řada. Abyste mohli celer využívat po celý rok, tak je vhodné ho správně uskladnit a to například uložením do mrazáku. Následně vám může být zdravým pomocníkem po celý rok.

Foto zdroj: profimedia.cz

7.2.2014 8:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist