Úklid sporáku – noční můra?

Sporák je v domácnosti, mám takový pocit, začarovaný kus. Jeho úkolem je dovádět vás k neustálému šílenství díky stálým nedostatkům na jeho kráse. Pořád se na něm hromadí špína a to tempem doslova kosmickým. Můžete úplně rezignovat a přestat ho používat, ale vězte, že to moc nevyřeší. 

Možná na vás nebudou koukat přislchlé špagety v červené omáčce, které komusi upadly od úst při ochutnávání nebo krásný povlak z vyběhnutých brambor… ale bude na vás koukat lehoučký nános prachu…

Jak na to? Jak si co nejvíce zefektivnit úklid sporáku?

Plynový je nejhorší

Říká se, že úklid plynového sporáku či varné desky je zdaleka nejhorší. Snad právě kvůli horním mřížkám, ve kterých je vsazen hořák. Kromě povrchu kolem hořáků musíte zvlášť vyčistit také tuto mřížku. Vyčistit ji není lehké, bývá na ní nános mastné špíny a klasický prostředek na mytí nádobí ji zlomit nedokáže. Tady snad lze tolerovat i hrubé násilí a vzít hrubou houbičku nebo tekutý písek.  Některé chytré hlavy radí nenervovat se a mřížky dát umýt do myčky, ale s tím nemám žádnou zkušenost, takže vám to rozhodně nemůžu doporučit.

Kvalitní odmašťovač

Na řadu potom přichází odmašťovací přípravky a zde je důležité dbát na kvalitu. Nějaký přípravek na nádobí vám příliš nepomůže, dívejte se po speciálech na tuto sporákovou mastnou špínu. Na trhu je jeden, nesmírně páchnoucí přípravek, který opravdu špínu lehce smývá. Prozradím název – Bril, který odstraňuje veškeré druhy mastnoty. Stačí nastříkat na všechna postižená místa (tedy všude) a nechat působit zhruba pět minut. Výrobce radí, že účinkuje již za několik sekund, ale čas navíc se tady myslím, počítá k dobru. K tomuto přípravku snad je dobré ještě říci, že obsahuje 5-15% neionogenní povrchově aktivní látky, je tedy rizikový při styku s očima a při manipulaci doporučuji rukavice. To samé v případě, že se rozhodnete pro některé přípravky s chlorem. Pro nerezové povrchy jsou pak jiné přípravky, například Ciner, který by neměl měnit a poškozovat nerezové povrchy a odstraňovat špínu i vápenaté usazeniny.

Jednorázové náčiní šetří čas a ruce

Potom již lehce můžete fleky a skvrny setřít buď papírovým ubrouskem nebo starým hadříkem či notně ošoupanou houbičkou na nádobí. Takové věcičky si na tento jednorázový účel schoveje a houbičce, která už je hodně používaná, odrbaná, dejte ještě tuto šanci na poslední pracovní výkon. Vyplatí se to. Tyto věci v posledním tažení můžete po použití v nevoňavém odmašťujícím roztoku vyhodit a ušetříte si práci s vymýváním hadříků a houbiček. V nouzi a spěchu nejvyšším dobře poslouží i setření kuchyňskou papírovou utěrkou. V případě, že je na některých místech opravdu dobře ulpělá špína, dodrbejte ji houbičkou.

Násilí raději ne

Sklokeramické desky, inkukční desky či smaltované povrchy nejsou stvořeny k násilnému drbání drátěnkami nebo čistícími písky. Na ty raději zapomeňe, i když se s těmito doporučeními můžte dodnes setkat. Volíme-li násilí, jakože v každém případě, tak násilí chemické a přímo určené na tyto nechutné nečistoty.

Vnitřek trouby je jako jáma do pekel

Čištění trouby bývá pro hospodyňky taky věcí nepříliš oblíbenou. Patří to totiž k jedněm z nejšpinavějších prací vůbec. Zejména trouby, které se čistí jen jednou za čas, opravdu umí nashromáždit mnoho různých zbytků různorodě polepených po stěnách. Obzvlášť výkonné jsou v tomto směru mikrovlné trouby, zejména, když nepoužíváte žádný ochranný talíř. U mikrovlnek i u normálních trub je tedy na prvním místě prevence – co nejvíc jídlo chraňte, aby moc neprskalo.

Když odmašťovadlo nestačí

Skleněné okénko trouby zevnitř otřete nejprve obyčejným saponátem a nechte chvíli působit. Obyčejně tato první volba nebývá úspěšná, ve chvíli, kdy je tu k mání něco starých nečistot. Takže opět je lépe sáhnout po speciálních čisticích prostředcích, třeba po Brilu. Nastříkat, počkat a otřít, případně si pomoci drsnou stranou houbičky. Když odmašťovadlo nestačí, použijte klidně u hrubšího násilí s drátěnkou či tekutým pískem, vnitřky trub bývají o něco odolnější než bílý smalt vrchní desky sporáku.

U vnitřních stran trub snad jen jednodoporučení. Opravdu dobře potom povrch omyjte od zbytků chemických prostředků. Teplem, kterým potom stěny vypékají váš oběd, se můžou vylučovat nežádoucí pachy a látky.
2.3.2010 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist