Letní grilování: Super recepty na grilování s brusinkami

Maso je neodmyslitelnou součástí každé letní grill party – to je obecně známá věc. Mnoho lidí však ani netuší, jak dokonalý gurmánský zážitek skýtá příprava masa na grilu v kombinaci s brusinkami. Pro inspiraci vám přinášíme několik lahodných receptů á la brusinky na grilu.

Recepty připravil renomovaný šéfkuchař Radek Šubrt z pražské restaurace Amade, ale nejsou nijak složité, abyste si je nemohli užít i doma!

Pečený kozí sýr s míchaným listovým salátem, pošírovanou hruškou a brusinkovým kompotem
Ingredience:
200 g kozího sýra
4 ks těsta spring rolls
50 g másla

Na pošírovanou hrušku:
2 hrušky
10 g moučkového cukru
25 g másla
šťáva z 1 citronu
skořice

Na míchaný salát:
500 g listového salátu mix
100 g ředkviček
100 g mini rajčátek
50 ml octu balsamico
50 ml olivového oleje
50 g dýňových semínek
snítka čerstvých bylinek

Na brusinkový kompot:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Kozí sýr nakrájíme na porce a zabalíme do plátků těsta spring rolls potřeného máslem. Připravené balíčky grilujeme při středním plamenu asi 10 minut.
2. Hrušky oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Pokapeme je citronem a rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí a cukrem a zabalíme do alobalu. Na středním ohni grilujeme do měkka.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Nakrájené ředkvičky a rajčátka smícháme s listovým salátem a dýňovými semínky. Přidáme ocet a olivový olej a salát dobře promícháme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky dle libosti a dostupnosti.
5. Při podávání na míchaný salát položíme grilovanou hrušku, grilovaný kozí sýr a přelijeme brusinkovým kompotem.

Perlička na grilu se sherry omáčkou a brusinkami
Ingredience:
600 g prs z perličky
50 ml olivového oleje
20 ks brambor grenaille
50 g máslo
čerstvé bylinky
sůl
pepř
snítka tymiánu

Na sherry omáčku:
50 ml kvalitní sherry
200 ml silné telecí šťávy
150 g másla
snítka čerstvých bylinek
polévková lžíce medu

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Omytá prsa z perličky okořeníme solí, pepřem a tymiánem a grilujeme na rozpáleném grilu asi 10 minut z obou stran. Poté necháme odpočinout na teple.
2. Brambory opereme, okořeníme solí a pepřem a zabalíme do alobalu. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme bylinky, pevně zabalíme a grilujeme přibližně 25 minut na středním ohni.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Sherry svaříme s medem, přidáme telecí šťávu a bylinky. Poté, co omáčka provaří, ji přidáváním másla zredukujeme na požadovanou hustotu.
5. Perličku servírujeme na bramborech a přelijeme sherry omáčkou a brusinkovou směsí.

Srnčí špíz s brusinkovou omáčkou
Ingredience:
600 g srnčího hřbetu
2 papriky
1 cuketa
1 cibule
50 ml olivového oleje
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
snítka čerstvých bylinek
20 ks brambor grenaille
50 g másla
sůl
pepř

Na brusinkovou omáčku:
500 g kořenové zeleniny
1 cibule
trocha divokého koření
200 ml silné zvěřinové šťávy
100 g másla
snítka čerstvých bylinek
100 g brusinek
200 ml červeného vína
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Srnčí hřbet očistíme a nakrájíme na plátky široké asi 5 cm. Očistíme papriku a cuketu, oloupeme cibuli. Vše nakrájíme na větší kousky. Na jehlu napichujeme střídavě stočené plátky srnčího a zeleninu. Grilujeme na středním ohni asi 10 minut.
2. Brambory opereme, okořeníme solí a pepřem a zabalíme do alobalu. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme bylinky, pevně zabalíme a grilujeme přibližně 25 minut na středním ohni.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli opečeme do hněda. Přidáme divoké koření, bylinky a rajčatový protlak. Svaříme spolu s červeným vínem, zredukujeme a přidáme brusinky a zvěřinovou šťávu. Vše povaříme a nakonec scedíme.

Grilovaná hruška se skořicovým sabayonem a brusinkami
Ingredience:
4 hrušky
100 g másla
50 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce medu

Na sabayon:
2 žloutky
100 ml dezertního vína
1 skořice
100 g cukru

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Rozpůlené hrušky pokapeme medem, moučkovým cukrem a potřeme máslem. Zabalíme do alobalu, položíme na gril a na středním ohni ugrilujeme do měkka.
2. Žloutky smícháme s cukrem, vínem a skořicí. Na mírném ohni za stálého míchání směs vyšleháme do husté pěny.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Hrušku vybalíme z alobalu a podáváme s brusinkovou směsí a napěněným sabayonem.

Ovocný špíz s marinovanými brusinkami
Ingredience:
½ ananasu
2 broskve
2 hrušky

Na marinované brusinky:
100 g brusinek
200 ml červeného vína
100 g cukru

Příprava:
1. Sušené brusinky naložíme do vína a necháme 2 hodiny marinovat. Poté brusinky přecedíme, do vína přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme brusinky a necháme vychladit.
2. Očištěné ovoce nakrájíme na velké díly a napícháme na špíz. Grilujeme pomalu na středním ohni a průběžně potíráme máslem a sypeme cukrem. Servírujeme s nakládanými brusinkami.

21.7.2011 2:00| autor: Lucie Elen
Více o tématu: brusinkyhruškakozí sýr

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist