KUCHYŇ PODLE SANDTNEROVÉ …tipy a zajímavosti od autorky nejrozšířejnější kuchařky!

„Hospodyně má lnouti s láskou k úpravě denních pokrmů, neboť na správné výživě závisí nejen stálé zdraví, nýbrž i blahobyt v rodině.“ Toto jsou slova Marie Janků – Sandtnerové, autorky snad nejznámnější a nejrozšířejnější kuchařky. Sama Sandtnerová považuje za součást „kuchařství a hospodyňství“ i znalost o výživových hodnotách potravin a jejich účincích zdravotních, ale třeba i stolování. „Stolování má přispěti k rodinné náladě, k jejímu teplu a důvěrnosti. To se děje nejen požitky, jenž připravuje jazyku i žaludku, nýbrž i potěšením oka krasocitu.“ Nezbývá než dát paní Sandtnerové za pravdu. Ale bez uklizené domácnosti bychom toho asi stěží dosáhli.

Dnes se kuchyň znovu stává místem, kde se schází celá rodina. Vždy tu najdete něco dobrého k zakousnutí a potkáte se se svými blízkými. Ale kuchyně mohou být také domovem spousty nepříjemných bakterií, které přineseme společně s potravinami. Množení nebezpečných mikroorganizmů zabráníte dezinfekcí pracovní plochy, dřezu, podlah. Nezapomínejte na chladničku, odpadkový koš a jeho okolí.

Věnujte své kuchyni 45 minut
(týdně nebo častěji dle potřeby)

· Odmastěte sporák a digestoř: omyjte krémovým čističem nečistoty a připáleniny, pokud jde o odolné nečistoty, zkuste nejdříve povrch postříkat sprejem na mastnotu
a nechat působit (13 minut)
· Otřete troubu zvenku (2 minuty)
· Umyjte baterii, dřez a odkapávač na nádobí přípravkem s přídavkem dezinfekce, zaschlé kapičky odstraníte nejlépe sprejem proti vodnímu kameni (8 minut)
· Vydezinfikujte koš na povrchu i uvnitř (5 minut)
· Otřete hadříkem s dezinfekcí pracovní desku a prostírání (2 minuty)
· Setřete prach na poličkách, skříňkách, vnitřním parapetu okna a na stole (5 minut)
· Vysajte podlahu, poté ji vytřete přípravkem na podlahu podle typu povrchu (10 minut)

Na co se často zapomíná

· Chladnička – zadní mřížka u zdi, dveře
· Podlaha pod chladničkou nebo mrazákem
· Spáry a škvíry v troubě
· Knoflíky na sporáku
· Vypínače a zásuvky

Tipy a zajímavosti

· Mikrovlnné trouby – akrylové vnitřky otřete horkým roztokem prostředku na mytí nádobí. Nikdy nepoužívejte abrazivní čistidlo. Vnitřky z nerezové oceli vyčistíte čistidlem proti mastnotě ve spreji, ale nastříkejte ho na hadřík, aby se nedostalo do ventilace.

· Rozptýlení zápachu v troubě – když troubu nepoužíváte, nechte otevřená dvířka, aby proudil vzduch. Zahřejte v troubě plátky citronu ve studené vodě až k bodu varu, pak ještě 20 minut na středním stupni, aby pára procházela ventily. Osušte.

· Pracovní plochy z nerezové oceli – k odstranění otisků prstů otřete celý povrch čistým hadříkem s pár kapkami stolního nebo dětského oleje. Pro důkladné vyčištění umyjte roztokem prostředku na mytí nádobí a osušte jemným hadříkem.

· Dřevěná krájecí prkénka – vydrhněte horkou vodou s přípravkem na mytí nádobí a opláchněte pod velmi horkou vodou. Nikdy neodmáčejte dřevo, protože by nabobtnalo a  při vysychání popraskalo. Nechte ho oschnout přirozeně, vždy ho opřete o hranu (jinak se může dřevo zkroutit a také by se urychlil růst bakterií). Jednou za čas použijte dezinfekční přípravek.

· Odstranění zápachu v lednici – otřete stěny a dveře dezinfekčním roztokem. Zápachu se můžete vyhnout použitím osvěžovače vzduchu pro lednice nebo tím, že ponecháte v lednici trochu zažívací sody v otevřené nádobě.

Petra Fickerová

29.11.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist