KDYŽ K OBĚDU SÝR, TAK JAKÝ

Polední pauza. V dětství jsme se na poledne všichni těšili a vítali jsme polední přestávku jako milé zpestření dne. V dospělosti již tento čas využíváme různě. Někdo jej tráví na pracovišti, jiný na pracovním obědě a další třeba nákupem potravin pro rodinu. V každém případě bychom neměli zapomínat na výbornou chuť a prospěšnost konzumace sýrů, protože sýry v jakékoli podobě by určitě neměly chybět v našem jídelníčku.

MOZZARELLA

V poslední době si získává čím dál větší oblibu polotvrdý sýr, který známe pod názvem mozzarella. Sýr Mozzarella je původem z Itálie. Protože se tento sýr připravuje pouze z buvolího mléka, pasou se na pláních u italské Kampánie (jihozápadně od Neapole) stáda buvolů. Tradice chovu těchto stád je úctyhodná a váže se již k druhému století našeho letopočtu! Mnoho druhů mozzarelly se však také vyrábí s dostupnějšího kravského mléka, a to nejen ve světě, ale také přímo v Itálii.

Konzistence mladého sýra Président mozzarella je elastická a vláčná, má bílou barvu a velmi tenkou kůrku. Během zrání sýr měkne a jeho chuť se časem zvýrazňuje. Podoba sýra mozzarelly je různá; od malých bochníčků až po velká balení značky Président – v blocích nebo ve velkých sáčcích s nastrouhaným sýrem.

Užití mozzarelly je poměrně široké, ať již se rozhodneme pro saláty, jednohubky, pomazánky nebo velmi oblíbené zapečení třeba spolu s pizzou, nikdy nebudeme zklamaní.

GOUDA

Gouda je nejznámější holandský sýr. Zpracovává se ručně z plnotučného kravského mléka. Jedná se o středně měkký sýr s krémovým žlutým středem, který má nepravidelné dírky. Kůrka goudy je přirozeně žlutá a tradičně se pokrývá žlutým voskem. Zvláštností je, že na vývoz z Holandska se používá vosku červeného. Gouda Président je k dispozici ve velkém 3 kilovém balení bloku výborného sýra. Sýr Président jse balen v ochranné atmosféře uzavřeného igelitového sáčku. Na trh přichází v několika formách, které záleží na době zrání.

Extra uzrálá Gouda je nejčastěji prodávaná. Její zrání má osmisetletou tradici a pro svojí výjimečnou chuť je také nejvíce žádaná. Tento sýr dozrává celých osmnáct měsíců, během kterých získává svoji přirozeně karamelovou barvu a unikátní, intenzivní a přesto sladkou chuť. Extra uzrálá

Gouda se může strouhat a nahradit jiný typ sýra – Parmesan.

Extra dvakrát uzrálá Goud uzrává dokonce třicet šest měsíců. Během této doby se sýr stává drobivým, stejně jako Parmigiano Reggiano, nebo Grana Padano. Celkem tři základní ingredience vytvářejí výborný sýr plný vzácných chutí – mléko, sůl a čas.

Extra třikrát uzrálá Gouda uzrává za neuvěřitelných pět let! Za tuto dobu získá naprosto komplexní a intenzivní chuť i vůni se všemi nuancemi, které oceňuje nejeden labužník. Extra třikrát uzrálá gouda je svými vyznavači nazývaná veledílem.

MADRIGAL

Vybraný sýr s názvem Madrigal Président je k dostání především u profesionálních cateringových společností. Řadí se na přední místo studeného rautového občerstvení. Madrigal nalezneme českém trhu pouze pod značkou Président. Jedná se o sýr plné chuti, který se distribuuje pouze v celých kulatých bochnících o váze 8 – 12 kilogramů. Madrigal Président je středně měkký sýr s krémovým žlutým středem, který má nepravidelné dírky. Tento sýr je charakteristický svou voskovou kůrkou a při nákupu jej dostanete vždy čerstvě ukrojený do výseče. Madrigal značky Président se distribuuje pouze ve vybraných prodejních řetězcích.

TAVENÉ SÝRY Président

Obliba a spotřeba tavených sýrů je již dlouhou dobu velmi vysoká. V kuchyni naleznou své uplatnění v tepelném i studeném zpracování. Tavené sýry jsou velmi oblíbené především k přímému namazání na pečivo nebo jako základ různých pomazánek. V teplé kuchyni se uplatňují především v omáčkách, k dochucování pokrmů, ale i k zapékání. Tavené sýry jsou přirozeným zdrojem bílkovin a nezbytného vitamínu B.

Výroba tavených sýrů spočívá v přidání tavících solí do společného základu sýrů. Díky tomuto výrobnímu postupu mohou mít různé příchutě. Například sýry Président jsou k dostání v přírodní variantě, s houbami, se šunkou, či s česnekem a bylinkami.

Nenechte se zmást! Mezi tavené sýry patří i jednotlivě balené plátkové sýry, které se používají například do toastů a sendvičů.

Kateřina Procházková
Senior Consultant PR
Agentura Fenomen komunikace a. s.

30.8.2004 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist