Jídelníček na vlně podzimu: Co jíst?

Mlhavá rána a první přízemní mrazíky jsou tady. Podzim převzal svou vládu a my bychom tomu měli přizpůsobit nejen šatník, ale i jídelníček. Zakomponujte do vašeho chutného repertoáru sezónní plodiny a užívejte si podzim všemi smysly.

Dýně jsou in

Poslední dobou se více mluví o chutné odrůdě Hokkaidó, která je zdraví prospěšná a navíc chutná po pečených kaštanech. Že tomu nevěříte? Ale ano, je to tak!

Podzim je obdobím hutných, smetanových polévek. V případě, že to ale nechcete s kaloriemi nijak přehánět, uvařte si dýňovou. Oranžovou krasavici výše uvedeného druhu pečlivě omyjte, zbavte dužniny, nakrájejte a uvařte do měkka. Pak ji rozmixujte, zjemněte smetanou nebo plnotučným mlékem, dochuťte česnekem (nejlépe jeho čerstvou variantou, granulovaný vykažte z kuchyně), solí a užívejte si skvělou kompozici chuti. Navíc ten optimistický odstín polévky vás potěší na duši a po první lžíci samozřejmě i na jazyku.  Z dýně si můžete ukuchtit zapečené lasagne, domácí marmeládu nebo muffiny v pestrobarevných košíčcích.

Jídlo vás musí zahřát

V červenci jsme si pochutnávali na rychlých salátech s rajčaty, okurkou a vrstvou jogurtového dresinku a jejich významem bylo celkové ochlazení organismu. Právě teď však máme zájem o pravý opak, proto si namísto cherry rajčátek pochutnejte na zapečené cuketě s patizonem.

Přizvěte si do kuchařského portfolia křen, smetanu, libové hovězí a vrhněte se na pikantní křenovou omáčku. Na farmářských trzích se zaměřte především na kulatou zeleninu jako je cibule, řepa, kapusta, česnek, mrkev, petržel a zelí. Nyní mnohem častěji jezte tepelně upravená jídla. Na snídaní rodině připravte ovesnou nebo jáhlovou kaši.

Dejte pokrmu chuť

Vyhrajte si s výslednou chutí jednotlivých chodů, podzim se nese v oblaku vůně koření. Skvěle vám poslouží skořice, vanilka, hřebíček, anýz, kari, pepř nebo oblíbené chilli.

Když vás honí mlsná? 

Zapomeňte na rychlé nepečené dezerty ze zakysané smetany a piškotů. Aktuální počasí volá po jablečném závinu s ořechy a skořicí, netradičním dýňovém koláči, makových buchtách (mimo jiné i mák zahřívá) ořechových hřebenech, nebo klidně i energeticky náročných věnečkách či větrnících. Stejně jako se vším, i tady platí zásada všeho s mírou. Na poli dobrot a cukrářských laskomin se drží máslové krémy, hutná čokoládová poleva nebo marcipán.

Období čajů a horkých čokolád je tady

Zpříjemněte si sychravý večer hrnkem meduňkového čaje s medem a na místo klasického turka si po obědě uvařte lahodou horkou čokoládu.  Nemáme ale na mysli variantu ze sáčku, uvařte si ji doma z hořké čokolády (použijte tu s alespoň  50 – ti procenty kakaové složky) a smetany na šlehání. Myslete také na to, že oblíbený zelený čaj má ochlazující účinek, proto na místo něj vsaďte na zázvorový čaj nebo jablko se skořicí.

Jakou laskominou si nejraději zpříjemňujete podzim? U nás v redakci vede výše zmíněná horká čokoláda, dýňové chipsy s kapkou olivového oleje a kakaová obilná kaše.

Foto zdroj: profimedia.cz

23.10.2014 8:00| autor: Lenka Zelnitiusová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist