Je libo hamburger se salmonelou?

Stále častěji se většina z nás, ať už pod nátlakem reklam, nebo varovně vztyčených prstů odborníků, obrací ke správné výživě. Snažíme se jíst co nejvíce ovoce a zeleniny a je nám jedno, že je vyhnaná chemií, aby mohla být konzumována i mimo sezónu. Ale je to dobře?

Používáme olivový olej, protože je zdravý, nejlépe je-li lisovaný za studena a na původně využívané živočišné tuky se díváme skrz prsty. Zapomínáme na naše obyčejná jablka a hrušky a stále častěji se na našem stole objevuje mango, papája, maneola nebo pomelo. A stejně jako se přikláníme k „cizím“ potravinám, přejímáme také „západní“ životní styl. Honba za kariérou a penězi je dnes na denním pořádku stejně jako rychlé občerstvení.

Zatímco před několika málo lety jsme jen nechápavě koukali na filmy, v nichž si hlavní hrdina ohříval v mikrovlnce zmraženou večeři, nebo si v obchodě kupoval klasický trojúhelníkový sendvič, dnes už je tento způsob stravy hojně rozšířený i u nás.

Vyplatí se to?

Rozhodnete-li se šetřit čas a koupit hotové jídlo, pak vám čas sice zbude, ale uvědomte si, že z peněženky vytáhnete mnohem více,  než kdybyste si stejné jídlo uvařili doma.

[[related]]

Občas jde o zdraví

I když jsou výrobci povinováni dodržováním hygienických norem a zásad, nikdy nevíte, jakou cestu balíček s „hotovkou“ urazil, než se ocitl na vašem stole. Často dochází k nákaze nebezpečnými listeriemi nebo salmonelou při špatné přepravě nebo skladování v chladícím boxu u prodávajícího. Proto sáhnete-li po těchto výrobcích, vždy si alespoň dobře zkontrolujte trvanlivost výrobku a pokud možno jej co nejdříve po nákupu zkonzumujte. Nezapomeňte jej pořádně prohřát.

Pokud patříte mezi ty, kteří nedají dopustit na rychlé občerstvení v podobě hamburgerů a hranolků, pak vězte, že se sice zasytíte poměrně rychle a lacino, ale také přijímáte zbytečně velké množství kalorií. I když na druhou stranu je potřeba se zastat prodejců rychlého občerstvení, zvláště pak těch řetězových, které potkáte všude ve světě, že se v posledních letech snaží kalorie ve svých jídlech snižovat přidáním velkého množství zeleniny a použitím rostlinných tuků.

Chcete-li se vyhnout nepříjemnému a zdlouhavému pobytu na toaletě, pak se velkým obloukem vyhněte stánkům nevalného vzhledu, pachu i obsluhy. Nikdy nevíte, co přesně vám do vašeho oblíbeného hamburgeru servírují, jak staré je maso nebo jak dlouho leží tatarská omáčka vystavená na slunci.

A co vy? Dáváte přednost rychlým občerstvením, nebo na domácí stravu nedáte dopustit?

Foto: profimedia.cz
2.4.2013 10:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist