Je libo hamburger se salmonelou?

Stále častěji se většina z nás, ať už pod nátlakem reklam, nebo varovně vztyčených prstů odborníků, obrací ke správné výživě. Snažíme se jíst co nejvíce ovoce a zeleniny a je nám jedno, že je vyhnaná chemií, aby mohla být konzumována i mimo sezónu. Ale je to dobře?

Používáme olivový olej, protože je zdravý, nejlépe je-li lisovaný za studena a na původně využívané živočišné tuky se díváme skrz prsty. Zapomínáme na naše obyčejná jablka a hrušky a stále častěji se na našem stole objevuje mango, papája, maneola nebo pomelo. A stejně jako se přikláníme k „cizím“ potravinám, přejímáme také „západní“ životní styl. Honba za kariérou a penězi je dnes na denním pořádku stejně jako rychlé občerstvení.

Zatímco před několika málo lety jsme jen nechápavě koukali na filmy, v nichž si hlavní hrdina ohříval v mikrovlnce zmraženou večeři, nebo si v obchodě kupoval klasický trojúhelníkový sendvič, dnes už je tento způsob stravy hojně rozšířený i u nás.

Vyplatí se to?

Rozhodnete-li se šetřit čas a koupit hotové jídlo, pak vám čas sice zbude, ale uvědomte si, že z peněženky vytáhnete mnohem více,  než kdybyste si stejné jídlo uvařili doma.

[[related]]

Občas jde o zdraví

I když jsou výrobci povinováni dodržováním hygienických norem a zásad, nikdy nevíte, jakou cestu balíček s „hotovkou“ urazil, než se ocitl na vašem stole. Často dochází k nákaze nebezpečnými listeriemi nebo salmonelou při špatné přepravě nebo skladování v chladícím boxu u prodávajícího. Proto sáhnete-li po těchto výrobcích, vždy si alespoň dobře zkontrolujte trvanlivost výrobku a pokud možno jej co nejdříve po nákupu zkonzumujte. Nezapomeňte jej pořádně prohřát.

Pokud patříte mezi ty, kteří nedají dopustit na rychlé občerstvení v podobě hamburgerů a hranolků, pak vězte, že se sice zasytíte poměrně rychle a lacino, ale také přijímáte zbytečně velké množství kalorií. I když na druhou stranu je potřeba se zastat prodejců rychlého občerstvení, zvláště pak těch řetězových, které potkáte všude ve světě, že se v posledních letech snaží kalorie ve svých jídlech snižovat přidáním velkého množství zeleniny a použitím rostlinných tuků.

Chcete-li se vyhnout nepříjemnému a zdlouhavému pobytu na toaletě, pak se velkým obloukem vyhněte stánkům nevalného vzhledu, pachu i obsluhy. Nikdy nevíte, co přesně vám do vašeho oblíbeného hamburgeru servírují, jak staré je maso nebo jak dlouho leží tatarská omáčka vystavená na slunci.

A co vy? Dáváte přednost rychlým občerstvením, nebo na domácí stravu nedáte dopustit?

Foto: profimedia.cz
2.4.2013 10:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist