Femina.cz > Rady a články o kráse > Jak zastavit čas? Poradíme, jaké potraviny jíst a jakým se vyhnout
S jídlem je to jako s ohněm, může sloužit, ale zároveň i napáchat velmi závažné škody. Co jíst, abys vypadala krásně a zdravě? A kterým potravinám se raději vyhnout? Známe odpovědi.
Rozhodně hroznové víno. I sklenička červeného vína je pro tvou krásu elixírem mládí. Červené víno v sobě totiž obsahuje antioxidant resveratrol, který ochraňuje buňky a skvěle pomáhá chránit tělo proti rakovině i proti předčasnému stárnutí.
. Zdroj: archiv redakce
Jasně, ovoce a zelenina by neměla ve tvém jídelníčku chybět v žádném případě. Vybírej zejména ty druhy, které obsahují dostatek vitaminu C, ale také zinek anebo beta-karoten. Pomohou ti proti poškozování zraku a také pokožka bude vypadat mladší. Co jíst? Třeba fazole, hrách, meloun, jablko, mrkev, fenykl.
Zdroj: archiv redakce
Ryby na našem jídelníčku velmi často chybí, a to je škoda. Najdeš v nich totiž Omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají chránit srdce a snižují riziko Alzheimerovy choroby. A to je pořádný důvod, proč se v obchodě porozhlédnout po nějakém tom kousku lososa či tuňáka.
Zdroj: archiv redakce
Že ho nemůžeš ani cítit a při představě škraloupu na něm se ti podlomí kolena hnusem? Zkus tedy mléko v jiné formě - sýry, jogurty, kefír - protože v něm najdeš tolik důležitý vápník. A jak jistě dobře víš, vápník tě chrání před řídnutím kostí a s tím spojenou osteoporózou.
. Zdroj: archiv redakce
Honí tě často mlsná? Ořechy jsou skvělou náhradou za příliš kalorické a pro tělo nezdravé sušenky či koláč, rozhodně se ti to vyplatí. Neobsahují cukr, ale tzv. „zdravý tuk“, který pomáhá chránit srdce před infarktem a také napomáhají správné funkci mozku.
. Zdroj: archiv redakce
Co jíst zdravého, už víš, ale tušíš také, co ti nejvíce přidá roky a ublíží vému mladistvému vzhledu? Začneme skladkostmi. Řeč je o koláčích ke kávě, které obsahují příliš mnoho cukru a pokud se jimi budeš cpát pravidelně, mohou ti pěkně škodit. Kromě pár kil navíc bude tělo náchylnější k zánětům a může dojít ke snížení kvality kolagenu – klíčového pro vlasy a krásnou pleť.
Zdroj: archiv redakce
Stále populárnější varianta kávy se bohužel ve většině podniků nepřipravuje z listů, nýbrž z velmi sladkého sirupu, jeden šálek může obsahovat až šest lžic cukru! Cukr pak vytváří škodlivé molekuly, které ničí protein. To vede k úbytku kolagenu a vráskám. Káva ale také není zdravější alternativou, obsahuje příliš mnoho kofeinu, který vysušuje pokožku a kyselina poškozuje zubní sklovinu.
Zdroj: archiv redakce
I když je jejich příprava tak strašně snadná a někdy po nich ráda skočíš, když zrovna nestíháš, měla bys je ze svého jídelníčku vyřadit. Obsahují totiž minimum živin, zato více sodíku, který způsobuje nadýmání a zadržování tekutin v těle, a také mnoho soli. Překvapivě mnoho sodíku obsahují také omáčky, marinády, cereálie, mražená zelenina a kuřecí prsa.
Zdroj: archiv redakce
Zvláště pak ten kupovaný v obchodě. Jedna sklenka může obsahovat šest lžic cukru! Cukr neprospívá pleti a zvyšuje hladinu inzulínu. Džus je navíc acidický – ničí zubní sklovinu a ty nechceš mít přece bezzubý úsměv, nebo ano?
. Zdroj: archiv redakce
Není tajemstvím, že obsahují příliš málo živin. Obsahují také příliš moc soli a transmastných kyselin, které způsobují stárnutí. Takže než se příště zakousneš do hamburgeru, vzpomeň si na vrásky, které se snažíš pracně maskovat make-upem.
. Zdroj: archiv redakce