Jak vařit co nejzdravěji? Smažení už dávno nefrčí!

Vařit zdravě neznamená draze ani zdlouhavě. Stačí mít šikovného pomocníka a chuť dopřát svému žaludku jen to nejlepší! Znáte ty nejšetrnější varianty příprav pokrmů?

Zdravý životní styl a hubnutí jde ruku v ruce s výživou. „Několik hodin denně já u sporáku rozhodně stát nebudu, to ať mi radši kručí v břiše,“ říkáte si jen tak pro sebe. Ale přesně tohle po vás nikdo nechce. Vařit zdravě totiž znamená vařit krátce. Jedině tím si potraviny uchovají svoje cennosti, tedy výživné látky. A jaké že jsou ty nejlepší alternativy příprav?

Jen pára to může být

Vaření v páře není nic nového. Je to velmi zdravý a nenáročný postup, jak se najíst dietně a hlavně u toho nic nezkazit, neboť pára vám jídlo nepřipálí. Nepoužívá se tuk, prospěšné látky zůstávají zachovány, což se u klasického vaření ve vodě stát nemůže (jsou vyplaveny).

Pokud vlastníte speciální hrnec s několika patry nad sebou, šetříte i peníze, neboť kupříkladu maso a zeleninovou přílohu tepelně opracujete naráz, čímž vám peníze za energie zůstávají v kapse. Investice se tedy vyplatí, i když si za hrnec někteří obchodníci účtují i několik tisícikorun.

Kdo to dát prostě nechce, může zkusit nouzovou, ale levnější alternativu: klasický pařáček na knedlíky. Uvidíte, jak i díky němu zůstanou potraviny krásně barevné a šťavnaté.

Dušení pro klasiky

Dušení pokrmů s malým množstvím tuku či jen za pomoci malého množství vody se také řadí mezi „bezpečnou“ a zdravou přípravu jídla. Poklička zvyšuje teplotu v hrnci, takže potravina je rychleji uvařená, zároveň si zachovává všechno důležité. Je to šetrnější než klasické vaření.

článek

Moderní grilování

Grilování je populární nejen v létě. V mezidobí, kdy to na venkovní večírky opravdu nevypadá, stačí vytáhnout stolní elektrický gril a udělat si na něm oběd nebo večeři.

V současnosti se těší oblibě tak zvané rakletové elektrické grily, které na první pohled rozeznáte tak, že kromě hlavní desky obsahují až osm malých pánviček s nepřilnavou vrstvou, ve kterých lze připravit různé sýrové omáčky či sosy. U grilování tak sedí celá mlsná rodina, která může vybírat z několika variant příprav masa, zeleniny i omáček. Tento gril se dá koupit již od pětiset korun, což opravdu není moc.

Nespornou výhodou elektrických grilů je jejich zdravotní nezávadnost, neboť oproti přípravě na ohni nevznikají rakovinotvorné látky, které se společně s horkým vzduchem dostávají zpátky do jídla. Zároveň odpadá starost o uhlí či dřevo, gril jen strčíte do zásuvky, vrchní vrstvu potřete slabou vrstvou oleje, po použití necháte vychladnout a vrchní snímatelnou desku umyjete pod proudem vody. Nic víc.

Pánev má doma každý

Pořád si říkáte, že všechno tohle je zbytečné, protože na pánvičce se dá připravit ledacos? Svým způsobem máte pravdu, ale pokud se rozhodnete pro tento styl přípravy jídla, je nutné investovat do kvalitního kuchyňského nádobí, ideálně z teflonu, na kterém lze vařit s minimem tuku. Jinak to s úmyslem vařit zdravě a dietně nemůžete brát vážně.

A v čem vaříte vy?

Foto zdroj: profimedia.cz

24.4.2014 12:00| autor: Lucie Feiková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist