JABLÍČKA PRO ZDRAVÍ A KRÁSU – Pozor jen na jablečný ocet!

Jablka obsahují ovocný cukr, ovocné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo, křemík, fosfor, síru, mangan, pektiny, třísloviny, vitamíny (hlavně C), vonné látky a celulózu. Látky obsažené v jablcích účinně posilují náš organismus bez chemie a vedlejších účinků. Zásluhou vitamínů, minerálních látek, jablečných enzymů a ovocných cukrů Vám jablka pomohou ke zdravým dásním, lesklým a pevným vlasům a nehtům.

Jablka posilují svaly i nervovou soustavu, působí močopudně, proti ledvinovým kamenům, povzbuzují vylučování kyseliny močové ledvinami. Podporují trávení a celkově osvěžují. Soli draslíku obsažené v jablku pomáhají k navození trvalé tlakové rovnováhy krve v lidském organismu, zpomalují kornatění cév. Pektiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a odtučňují tkáně.

V jídelníčku každého z nás by denně nemělo chybět jedno čerstvé jablko už jen z toho důvodu, že jablečné enzymy ovlivňují látkovou výměnu a podporují trávení. Doporučuje se jíst jedno syrové jablko i se slupkou buď ráno jako očisťující, nebo večer jako pročisťující.

Při tepelné úpravě jablek musíte počítat s tím, že ztrácejí některé vitamíny. Zůstávají však stále chutná a zachovávají si mnohé léčivé účinky. Např. čaj z jablečných slupek působí podpůrně při revmatismu, jaterních a ledvinových onemocněních.

Na problematickou pleť působí blahodárně jablečná pleťová maska. Na její přípravu potřebujete jedno oloupané a jádřince zbavené jablko, které se povaří s 200 ml vody do změknutí. Poté se jablko rozmačká a smíchá s vodou, v níž se vařilo. Vzniklá hmota se nanese na 20 minut na očištěnou pleť. Po smytí směsi se obličej ošetří pleťovým mlékem.

Nemáte-li v oblibě jablka syrová, můžete zkusit jablečný ocet. Jablečný ocet je odedávna tradičním prostředkem lidového léčitelství na různé neduhy. Stejně jako jablka obsahuje zejména vysoký podíl draslíku. Jablečný ocet působí profylakticky i léčivě. Pomáhá při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání, bolestech hlavy a v krku, kožních onemocněních při špatném metabolismu a trávení.

Zkuste vypít ráno nalačno skleničku vlažné vody s dvěmi lžícemi jablečné octa a dvěmi lžičkami medu. Tento nápoj prospívá zažívání tím, že podporuje intenzivnější spalování potravy, šetrně povzbudí činnost střev a tlumí chuť k jídlu.

Při bolestech v krku se doporučuje několikrát denně vykloktat roztokem připraveným z jablečného octa (tj. do skleničky vody 2 lžíce octa). Po celodenním běhání uvítají unavené nohy osvěžující koupel s přídavkem jablečného octa.

Máte-li vlasy bez lesku, opláchněte je po umytí vodou s jablečným octem.

JABLEČNÝ OCET BY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEMĚLI UŽÍVAT LIDÉ TRPÍCÍ VŘEDOVÝMI CHOROBAMI !!!

Jablečný ocet si můžete buď zakoupit v obchodě (dnes již také ve formě tabletek), nebo velmi jednoduše připravit i doma ve vaší kuchyni. Budete potřebovat pouze kilo zdravých jablek, vodu a větší skleněnou nádobu s víkem. Jablka umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte. Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 14 dní na temné místo. Po 14 dnech přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.

A jedna zajímavost na závěr: Věděli jste, že nápoje vzniklé bezkyslíkatou fermentací z ovocných šťáv, jablek a kdoulí jsou známy pod obecným názvem cidre. Příprava cidru je podobná přípravě slabého přírodního vína, podporujícího trávení, o obsahu alkoholu 2-8%. Vysoce kvalitní cidrový ocet lze pak získat kyslíkatou fermentací.

Gabriela
Praha
Odkaz na www.tance.cz

8.12.2004 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist