Houby likvidujte pomocí knedlíků… Dobroty z lesa bez masa!

Konec léta a blížící se začátek podzimu s sebou přinesl záplavu hub. Nadšenci denně vyrážejí do lesních porostů, odkud se po hodinách vynořují obtěžkáni prádelními koši hříbků. Doma potom nadávají, kdo že to má všechno čistit a zpracovávat. Ale na druhý den vyrazí znovu. Přece tam to nadělení nenechají. Pokud i vy patříte k podobně postiženým jedincům, a doma se vám najednou nahromadily houby všech tvarů a velikostí, zkuste se alespoň části z nich zbavit tím, že uvaříte houbové knedlíky.

Potřebujete: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 30 g droždí, vejce, sůl, špetku cukru, 500 g čerstvých hub, 200 g slaniny, lžíci oleje, 250 g kysaného zelí, cibuli, špetku kmínu.

Postup: Z vlažného mléka, droždí a špetky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy s moukou, kam přihodíme také vejce a pokrájené a podušené houby. Vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Potom z něj vytvarujeme tři podélné knedlíky, které asi 20 minut vaříme v osolené vodě. Můžeme také vytvořit malé kulaté knedlíky zhruba o velikosti pingpongového míčku (trochu většího). Ty pak vaříme asi osm minut, ale přesnou dobu varu je vhodné nejdříve na jednom exempláři vyzkoušet.

Zatímco se knedlíky vaří, připravíme dušené zelí podle svých zvyklostí a nezapomeneme jej dochutit. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a rozškvaříme ji na oleji. Uvařené houbové knedlíky pak nití nakrájíme na úhledné plátky, na talíři je obložíme zelím a polijeme rozškvařenou slaninou. Kus masa pod knedlíkem obvykle nehledají ani ti největší šťouralové.

Femina přeje dobrou chuť a má pro vás ještě jeden tip: Houbaři a houbařky, víte, že i jedlé houby mohou způsobit otravu

13.9.2006 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist