Houbová omáčka podle paní Nadlesní

Suroviny

sušené nebo čerstvé houby
4 hrsti
větší cibule
1 ks
mléko
250 ml
vroucí voda
1 l
máslo
3 ČL
hladká mouka
4 PL
bujón
1 kostka
sůl a pepř
dle chuti
kmín
1 ČL
ocet
1 ČL
cukr
1 ČL

Postup přípravy:

  • Sušené houby namočíme do vlažné vody malé nádobky. Necháme je odmočit na nejméně půl hodiny. Větší kousky hub ještě překrájíme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky.
  • Rozpustíme si na pánvi nebo v hrnci máslo, vhodíme cibuli, osmahneme jí.
  • Zalijeme vroucí vodou, přidáme kostku vývaru, sůl, pepř a kmín. Když máme čerstvé houby, je to luxus, když ne, vložíme sušené.
  • Z mléka a mouky si připravíme směs na zahuštění (omáčka nesmí být příliš horká, jinak by se v ní utvořily hrudky).
  • Dochutíme octem a cukrem.
  • Servírujeme nejlépe s houskovými knedlíky, ale určitě se hodí i těstoviny nebo čerstvý křupavý chléb.

Houby sice patří mezi hůře stravitelná jídla, ale jednou za čas jimi můžeme jídelníček obohatit. Zvláště poté v houbové sezóně, kdy jich je opravdu dost. Nasáčkováním si je můžeme sušené nechat na přes rok. Má to své výhody, protože ze zásob v klidu čerpáte až do spotřebování. Co si na podzim nasbíráte, tak můžete zužitkovat i v zimě. Jejich nezaměnitelné aroma je předností. Jsou výživné, i když se řadí mezi energeticky nižší. Milujeme je i obalené a smažené v těstíčku.

Hodnocení

4.2  Hodnoceno: 11x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
4.3.2014 8:54| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist