Hadí maso, žabí stehýnka – dáte si?

Nejspíš ne, ale vězte, že ve světě tohle zdaleka nejsou, pro nás evropany, ty nejodpornější pochoutky…

Evropané mají k hadímu masu či masu obojživelníků v drtivé většině odpor, nepočítaje pár zarytých gurmánů, kteří v rámci nových životních zkušeností oplývají ochotou ochutnat prakticky cokoliv. Ale i v Evropě se v krátkých obdobích hladomoru v 17. a 18. století občas na některé stoly dostalo hadí maso a to čistě z nouze.

Krokodýlí ocásky

Krokodýli nejsou uměle množeni a chováni jenom pro kůži na kabelky a boty, ale také na maso. Maso zejména z jejich ocasů je ceněnou lahůdkou hlavně pro africké domorodce, jenže ti si obživu obstarávají v divoké přírodě. Velkochov krokodýlů či jeho komerční lov pak zásobuje stejnou komoditou vyhlášené restaurace v USA. Ani hadů se zde neštítí, dokonce se zde prodávají konzervované části chřestýšů a prý jdou na odbyt.

Prosím metr krajty!

V zemích Dálného východu a v jihovýchodní Asii jsou hadí pochoutky, vývary a dokonce alkoholické nápoje s příchutí hadů dodnes tradiční a vyhlášené. Japonsko je vyhlášené hadími restauracemi a jinde lze na trhu koupit i živého hada za účelem přípravy pokrmu. Před třiceti lety bylo na afrických tržištích možné koupit krajtí maso, kupovalo se na metry. Cena byla vysoká a dnes je možné maso krajty sehnat jen „pod rukou“. Snad je za tím přísným zákazem ochrana hadů?

Stehýnko ze skokana? Lahůdka…

Hadi ani krokodýli nám k srdci nepřirůstají, ale hadí žabí stehýnka známe alespoň z doslechu snad všichni. Ne každý má tu odvahu je ochutnat, i když je připravují i některé české speciální restaurace. Vězte, že se jedná o obyčejného hnědého skokana, který je někdy nazýván poněkud morbidně „stolní žába“. Objednáte-li si jednu porci žabích stehýnek, svým životem za to zaplatilo pět žab, protože na talíři uvidíte deset malých stehýnek.
A nejoblíbenější úpravy? Smažené, dušené na víně nebo grilované… Jak je libo.

V USA jsou však dál. Žije zde obrovský skokan volský, jehož stehno je až 25 cm dlouhé a tak než byl v přírodě zcela vybit ziskuchtivými lovci, začal se pěstovat ve velkém na farmách. Ono už takové stehno nejspíš stojí za to…

21.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist