Dýňová – Tekvicová polievka
Tekvicu a zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Opražíme cibuľu na oleji do sklovita, pridáme tekvicu a zemiaky a popražíme, prilejeme vývar a varíme asi 30 minút, kým nie sú tekvica a zemiaky mäkké. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme soľ, korenie, bazallku a smotanu a necháme ešte raz...
o téhle polévce jsem už hodně slyšela , ale já z dýně nikdy nic nevařila !
Přijela jsem ze Slovenska, kde mi dali dýnko neboli tekvicu a recept, zkoušela jsem ji vařit a vůbec jsem netušila jakou polévku to dělám, byla ppouze jíška s cibulkou okořeněná vegetou, postrouhaná tekvica, podlitá vodou a nakonec zjemnělá smetanou. Kamarád Juraj si vyžádal na talíři přisladit a okyselit octem. Polévka to byla vynikající, velmi jemná. Mám jednu tekvicu – tykev hoakido sebou doma v Česku, takže recept brzy s chutí zopakuji.
z dýně jsem nedělala nikdy žádné jídlo, polévku bych zkusila, ale dýní je více druhů. Z jaké je to dýně?