Co s dýní? Vyzkoušej netradiční dýňové chilli con carne

Úroda byla na dýně letos hodně bohatá a ty možná přemýšlíš, co s dýněmi, které se nehodí jako výzdoba na blížící se svátek Halloween. Rozhodně je nevyhazuj! Dýně jsou plné vitaminů a minerálů, ale také skvěle nastartují tvůj metabolismus a navíc výborně chutnají. Zjistili jsme pro tebe o dýních všechno, co jsi možná nevěděla, a navíc máme i super recepty.

dyne-titul-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Dýně je skvělá zásobárna vitaminů. Jaké má ještě benefity?

Ač je to k nevíře, náleží mezi bobule. Spíše než malými kuličkami zaujme pořádnými rozměry hodnými matróny. A samozřejmě taky sytě oranžovou barvou. Ano, řeč je o dýni, která se v posledních letech stala neoddělitelnou součástí podzimu i u nás.

Dýní je hned několik druhů, u nás je nejpopulárnější dýně hokaido (v Americe se jí říká red kuri) či dýně máslová. Na sto gramů obsahuje dýně pouhých 25 kalorií (pro srovnání; například sladké brambory obsahují na sto gramů 90 kalorií), patří tedy mezi méně kalorické druhy zeleniny a můžeš si ji s klidem dopřávat i pokud zrovna držíš nějakou tu redukční dietu. Ale to není všechno, co ti dýně může nabídnout. Má spoustu benefitů i pro tvé zdraví.

Dýně pro zdraví

Dýně je bohatá na vitaminy, jmenujme například beta karoten (důležitý pro tvorbu vitaminu A), vitamin C a vitamin E. Pokud je mrkev díky přítomnosti vitaminu A dobrá na oči, tak je také dobré vědět, že vrchovatý talíř dýňové polévky denní doporučený příjem vitaminu A dokonce převyšuje. Dýně neboli tykev je také dobrým zdrojem minerálů, zejména draslíku, magnézia či železa. A co je důležité – také vlákniny.

Zavrhovat a už vůbec ne vyhazovat bychom neměli ani dýňová semínka. Ta, stejně jako olej, který se z nich lisuje, jsou bohatá na vitamin E a mastné kyseliny. Jednou z aminokyselin je také tryptofan, díky němuž vzniká hormon štěstí serotonin. V semínkách se ukrývá také spousta omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv například na krevní tlak. To není zrovna málo, co říkáš?

Co si počít s dýní?

Nalákali jsme tě, ale ještě nikdy jsi dýni nejedla ani nezkoušela sama připravit? To je ale velká chyba. Dýně je totiž dobrá naslano, ale i nasladko. Rozumí si s hodně druhy koření, jako je například tymián, oregano, bazalka, koriandr, kari, zázvor, vanilka či skořice. Dá se z ní připravit velmi chutná polévka, můžeš ji přidat například do bábovky nebo bramborové kaše. Pokud chceš další inspiraci, možná ti poslouží následující recept.

Dýňové chilli con carne

Potřebovat budeš:

  • Hrníček uvařeného dýňového pyré (vnitřek dýně vydlabej, nakrájej na kostky a dej vařit – nejlépe na páře, pak jej rozmačkej na kaši)
  • malou cibuli
  • fazole v protlaku
  • oloupaná rajčata v plechovce
  • lžíci oleje (avokádový, kokosový, olivový nebo dýňový)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 menší čerstvá rajčata
  • sůl, pepř

Na oleji orestuj cibulku a česnek nakrájený na plátky. Rajčata pokrájej a smíchej s dýňovým pyré a fazolemi. Vlož do hrnce k cibuli a česneku. Povař několik minut a nakonec dochuť solí a česnekem.

Vyzkoušej také:

Něco pro tvůj metabolismus

Pokud chceš nastartovat metabolismus a trošku tělu dopomoci ke shazování nadbytečných kilogramů, pak zkus kombinaci dýně s kajenským pepřem. Tahle opravdu dynamická dvojka tě dovede pořádně rozpálit, což se s příchodem podzimu rozhodně hodí. Produkt získaný rozmělněním chilli papriček roztáhne tepny a podpoří krevní oběh. Tělo se tak rychleji zahřeje. Doporučujeme zejména po sportovních výkonech, kajenský pepř totiž skvěle uvolní svaly a namáhané klouby. Navíc ještě stimuluje tvorbu endorfinů – hormonů spokojenosti. Pálivé papričky jsou v kombinaci se sladší dýní skvělá kombinace. Takže je zkus přidat třeba do dýňové polévky.

Jak dýni vybírat a skladovat?

V obchodě si dýni předtím, než ji vložíš do košíku, vždycky nejprve pořádně prohlédni. Měla by být neodřená, bez skvrn, povrch by měl být pevný. Pokud se ti dýně zdá příliš lehká, nebrat, může být zkažená. Platí, že čím těžší, tím lepší. Dýni bys měla skladovat nejlépe na suchém, větraném a chladném místě. Dýně s tvrdším povrchem vydrží klidně i několik měsíců.

Vyzkoušet můžeš i recept na ragú z líček se špagetovou dýní:

 

19.9.2023 11:00| autor: Marta Dostoupilová | zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Chilli_paprika, cs.wikipedia.org/wiki/Tykev_obecn, health.clevelandclinic.org/truth-about-the-great-pumpkin-its-good-for-you/, sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799318300122

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist