Dejte zelenou svému zdraví i jídelníčku

Jaro v plném proudu, vše se zelená a právě tato barva je pro nás nyní nejvíce přirozená. Zelená barva je barva naděje, rovnováhy a klidu. Pomáhá regenerovat a načerpávat novou sílu. Snažme se proto tuto barvu co nejvíce zařadit i do našeho jídelníčku a to hlavně ve formě zeleniny.

wellness-jaro-ma-zelenou-1100x618.jpg

Špenát

Jezte špenát, je v něm hodně železa – to všichni známe. Až po letech vyšlo najevo, že vědci udělali chybu v desetinné čárce a špenát má stejný obsah železa jako jiná zelenina. Nicméně je výborným zdrojem karotenu a vitamínu C. Je také bohatým zdrojem luteinu, který má antioxidační účinky. Špenát je užitečným zdrojem kyseliny listové, která má velký význanam pro těhotné ženy. Mnoho z nás má špenát znechucený ze školní jídelny, ale salát z čerstvého baby špenátu váš názor zaručeně změní.

Brokolice

Tato zelenina stejně jako květák patří do čeledi brukvovitých. Je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, kyseliny listové, železa a také vitamínu C. 100 g vařené brokolice, zajistí přes polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Z brokolice lze vytvořit spousty chutných jídel jako jsou polévky, omáčky nebo zapečená s bramborem a sýrem. Nejchutnější je ovšem připravená v páře, kdy si zachová svoji křehkost a také mnoho vitamínu C.

Saláty

Mohou se podávat jako příloha k hlavnímu jídlu, ale díky nízkému obsahu kalorií se podávají i jako samostatné jídlo, což ocení především ženy držící dietu. U nás známe především hlávkový salát, ale tím bychom náš jídelníček velmi ochuzovali. Stejně dobře si můžeme pochutnat na čekance, ledovém salátu, čínském zelí, roketě, římském salátu nebo kozlíčku zahradním. Saláty jsou vynikajícím zdrojem folátu a beta-karotenu. Mají také údajně zklidňující účinky a po jejich konzumaci se nám bude krásně usínat.

článek

Řapíkatý celer

Celer známe především jako netvárnou kouli, přidávanou do polévek nebo bramborového salátu a někomu může jeho chuť vadit. Řapíkatý celer je křehký a voňavý. Díky malému obsahu kalorií je často konzumován při redukční dietě. Je vynikajícím zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak a také podporuje správnou činnost ledvin a tím urychluje vylučování odpadních látek z těla. Řapíkatý celer má protizánětlivé účinky a ulevuje od bolesti způsobené dnou.

Růžičková kapusta

Stejně jako hlávková kapusta a ostatní druhy košťálové zeleniny, obsahuje dusíkaté sloučeniny zvané indoly, které snižují riziko některých druhů rakoviny, zvláště rakoviny tračníku a žaludku. Růžičková kapusta se pravděpodobně podílí na ochraně před rakovinou prsu nebo dělohy. Je dobrým zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu a vlákniny. Růžičkovou kapustu před vařením zespoda nařízneme do kříže, aby se uvařila rovnoměrně. Hlavičky házíme do osolené vroucí vody a vaříme co nejkratší dobu, aby se zachoval vysoký podíl indolů. Uvařené kapustičky po vyjmutí z vroucí vody dáme do misky s ledem nebo na chvilku ponoříme do studené vody, čímž zajistíme jejich křehkost a chuť.

Na jaké zelenině si na jaře nejvíce pochutnáte? A máte nějaké zajímavé tipy na její úpravu? Podělte se o ně s námi.

Foto zdroj: profimedia.cz

10.4.2014 12:00| autor: Marie Vendelbergerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist