Čokoládou k depresi

Až vám bude někdo zase nabízet čokoládu na nervy, raději si to rozmyslete.

Čokoláda sice povzbuzuje dobrou náladu, ale u některých osob to může mít opačný účinek. Zhruba každý čtvrtý člověk má porušenou produkci serotoninu v mozku  – má ho nedostatek a právě čokoláda probouzí jeho produkci. Serotonin je neurotransmiter, který umožňuje komunikaci mezi jednotlivými částmi mozku a ovlivňuje naše vnímání emocí, bolesti, spánku….Přispívá k celkovému pocitu pohody.

Nedostatek si vyvažujeme třeba právě čokoládou, která obsahuje tzv. „rychlou energii“ (jako také chipsy, tučná a sladká jídla). Vzniká závislost, protože za nějaký čas hladina serotoninu opět prudce poklesne a my máme opět chuť na aspoň jeden jediný kousíček….

Navíc snížená hladina serotoninu je zodpovědná za bolesti hlavy a migrény, takže i to může být důsledkem prudkého propadu hladiny této látky v mozku.

Takže se pak může stát, že čokoláda je chvilkovým potěšením. Povzbudí, potěší a dodá dobré nálady. O několik hodin později se ale patrně budete opět topit v černočerné náladě a tak opět sáhnete po kousku čokolády. Ne nadarmo psychologové nedoporučují konzumaci čokolády při léčbě depresí, právě pro tento „jojo efekt“.

Čokoláda je dobrým pomocníkem, ale zlým pánem.

A pokud trpíte na migrény či deprese, raději se jí vyhněte.

To ovšem neplatí o Choco!ate…

12.1.2007 12:05| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist