Co (ne)jíst v těhotenství – 6 zásadních rad

Každá nastávající maminka stravou v těhotenství zajišťuje výživu nejen pro sebe, ale i pro své dítě. Potraviny, které konzumuje v průběhu gravidity, svým složením přímo ovlivňují vývoj plodu, ale také zdraví ženy a dítěte po porodu a mají vliv i na stravovací návyky dítěte.

Je dobré si hned na začátku uvědomit, že období těhotenství není vhodnou dobou k razantním změnám stravovacích návyků. MUDr. Josef Jonáš, praktikující řízenou a kontrolovanou detoxikaci, uvádí: „Určitě není správný všeobecně rozšířený názor, že má žena v těhotenství jíst podle chuti a nemá se ohlížet doleva ani doprava. Už nadměrné kilogramy, které v těhotenství přibere, ukazují, že její strava nebyla správná. Za přiměřený se pokládá váhový přírůstek do patnácti kilogramů. V průběhu těhotenství by tedy neměl být zvyšován kalorický příjem, maximálně se může v poslední části těhotenství lehce zvýšit množství potravy, ale skutečně jen lehce, a ne příliš významně. Tuk, který v takovém případě u těhotných vzniká, se pak těžko shazuje a obezita, jež po těhotenství zůstává, bývá pro ženu riziková.“

Jaké prvky by v jídelníčku těhotné ženy neměly chybět?
Velmi důležitým vitaminem je kyselina listová jako prevence vývojových vad, především rozštěpů páteře. Je nezbytná pro tvorbu DNA, má vliv také na krvetvorbu a na prevenci některých nervových onemocnění. Lze ji doplňovat celozrnnými obilninami, brokolicí, špenátem, ořechy a některými luštěninami. Protože vařením se ničí, je potřeba ji konzumovat ve formě čerstvé, nevařené zeleniny, jako je třeba polníček, brokolice atd.

Kyselina listová je obsažena také v játrech (která někteří odborníci v těhotenství nedoporučují), stejně jako železo, které nalezneme i v másle, kuřecím mase a rybách (např. pstruh), v menším množství ve špenátu, čočce, olivovém oleji, ořechách či bramborech.

Dalším prvkem, který je namístě v těhotenství hlídat, je zinek. Ten je důležitý pro kvalitní fungování imunity. Jako všechny látky tohoto typu se i zinek nachází ve velkém množství v játrech, dále také v celozrnných obilninách, tvrdých sýrech či kuřecím mase. Větší množství zinku obsahují dýňová semínka. Sója, ve které zinek také najdeme, zároveň obsahuje (stejně jako mák a další semínka) látku, která omezuje jeho vstřebávání. Proto je třeba tyto doplňkové zdroje užívat s největší opatrností.

Čtěte: Detoxikace před otěhotněním

Velmi příznivě působí na vývoj mozku omega-3 mastné kyseliny, a to jak ve smyslu duševní, tak i ve smyslu pohybové kvality. „Velmi dobrým zdrojem jodu, zinku a omega kyselin jsou sardinky, a tak bych se určitě nebránil tomu, dát si v těhotenství jednou či spíše dvakrát týdně krabičku sardinek, ať už v oleji nebo v jiném médiu,“ doplňuje MUDr. Jonáš.

Všeobecně je doporučováno konzumovat v těhotenství nejméně půl litru mléka denně. Lepším zdrojem vápníku však bývají kysané mléčné výrobky, případně sardinky, olivový olej či celozrnné obiloviny (pozor ale na pšenici, protože bílkovina obsažená v pšenici – gliadin – může mít velmi negativní vliv na vývoj lídského organizmu).

Doporučení, jak se stravovat v těhotenství:

1. Je lepší jíst po menších porcích několikrát denně. Kromě alergizujících a jinak poškozujících potravin je vhodné vyhýbat se také těm, které nadýmají a mohou způsobovat střevní dysbiózu i nepříjemné pocity vzhledem ke zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní.

2. Vyhýbejte se smaženým či grilovaným pokrmům, protože obsahují karcinogenní látky a zatěžují organismus. Pozor je třeba si dát také na potraviny, které způsobují pálení žáhy.

3. Hlídat si dostatečný příjem neslazených tekutin by v těhotenství mělo být samozřejmé. Větší množství kávy nebo čaje se v období gravidity nedoporučuje. Vhodný je zelený čaj, čaj roibos nebo džusy, nejlépe z „necitrusového“ ovoce. S bylinnými čaji je třeba nakládat v těhotenství velmi opatrně.

4. Naprosto nevhodné jsou masové konzervy, sterilovaná zelenina a uzeniny. Naopak je velmi vhodné soustředit se na biopotraviny, protože konzervanty, barviva, stabilizátory atd. jsou pro těhotnou ženu několikanásobně nebezpečnější než pro ostatní lidi.

5. Nutné je vyhýbat syrovému masu, a to včetně např. kyselých ryb, které také nejsou upravovány tepelně.

6. Rizikové je i pití nepasterizovaného mléka od krav, které neznáme, nebo nepasterizovaného kozího mléka. Takové mléko může obsahovat různé původce infekcí, např. borelie.

Připraveno ve spolupráci s Babyweb.cz

10.11.2011 4:00| autor: Babyweb.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist