552f5274b00d4.jpg

Margarín se velmi snadno maže na pečivo, což je také důvodem, proč jej lidé kupují. Jenže v tom je také jeho zásadní problém, odborně se procesu, díky němuž je tuk pevnější, ale zároveň lépe roztíratelný, říká hydrogenace – což je chemická reakce spočívající v přidání vodíku. Nenasycené tuky se mění na transmastné kyseliny, stejný proces se používá třeba při výrobě sušenek či různých chipsů. Proto pomyslný souboj vyhrává máslo. Nicméně ani s máslem to není radno příliš přehánět.

Zdroj: archiv redakce

4 / 5

Margarín se velmi snadno maže na pečivo, což je také důvodem, proč jej lidé kupují. Jenže v tom je také jeho zásadní problém, odborně se procesu, díky němuž je tuk pevnější, ale zároveň lépe roztíratelný, říká hydrogenace – což je chemická reakce spočívající v přidání vodíku. Nenasycené tuky se mění na transmastné kyseliny, stejný proces se používá třeba při výrobě sušenek či různých chipsů. Proto pomyslný souboj vyhrává máslo. Nicméně ani s máslem to není radno příliš přehánět.

Zdroj: archiv redakce

Miniatury Zavřít
TOPlist