Femina.cz > Vše o zdraví > Co je lepší? Margarín nebo máslo? Konečně známe odpověď!
Co je lepší? Tuk rostlinný, tudíž zdravější, nicméně ne příliš košer zpracovávaný v podobě margarínu, nebo tuk živočišný, který ovšem neprochází tak ošklivým výrobním procesem, tedy máslo? Na tyto, ale i jiné zásadní otázky, které se týkají zdravého stravování,...
Po konzervované zelenině možná už příště ruku nevztáhnete, budete-li vědět, že může obsahovat těžké kovy, tedy například olovo, rtuť či hliník. Obzvláště nebezpečné jsou podle odborníků na výživu potraviny kyselé, jež kovy lépe vážou, tedy pozor například na rybičky v tomatě či konzervovaná rajčata. Co se ovoce a zeleniny týče, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé kusy. Daleko lepší volbou než zelenina konzervovaná je zelenina mražená, jen by měla být organická, abyste měla záruku, že se někde před zmrazením delší dobu nepovalovala.
Zdroj: archiv redakce
Léta nás odborníci krmili slovy o tom, že mléko jedině odstředěné, tedy s nízkým podílem tuku, jenže opak je pravdou. Tuk na sebe totiž dokáže vázat vitaminy (A a D), a tak má mléko smysl konzumovat spíše polo nebo plnotučné.
Zdroj: archiv redakce
Oboje je špatná volba. Cukr, nikoliv tuky, vězí ve většině případů za vyšším přibírání na váze, nicméně ačkoliv obsahuje spoustu prázdných kalorií a může způsobit hormonální nerovnováhu, je přece jen lepší variantou než umělé sladidlo. S cukrem je to jako s hlavou 22. Čím více ho jíte, tím více tělo produkuje inzulínu a tím více potřebuje zase cukr. Nicméně pokud se jej chystáte nahradit sladidlem, nedělejte to. Sladidlo je totiž spojováno s bolestmi hlavy, výkyvy nálad, a dokonce depresí. Pokud vám chybí více cukru, zkuste tělo ošidit skořicí například v jogurtu či ovesné kaši, skořice navíc podporuje hubnutí.
Zdroj: archiv redakce
Margarín se velmi snadno maže na pečivo, což je také důvodem, proč jej lidé kupují. Jenže v tom je také jeho zásadní problém, odborně se procesu, díky němuž je tuk pevnější, ale zároveň lépe roztíratelný, říká hydrogenace – což je chemická reakce spočívající v přidání vodíku. Nenasycené tuky se mění na transmastné kyseliny, stejný proces se používá třeba při výrobě sušenek či různých chipsů. Proto pomyslný souboj vyhrává máslo. Nicméně ani s máslem to není radno příliš přehánět.
Zdroj: archiv redakce
Slovo brunch je hybridem složených z anglických breakfast (snídaně) a lunch (oběd) a tomu odpovídá i jeho význam: jde v podstatě o sloučení snídaně a oběda. Brunche se stávají v poslední době velmi rozšířenými, zejména mezi obyvateli velkoměst, kteří si rádi přispí, zdravý ale tento způsob stravování příliš není. Tělo bez snídaně příliš dlouhou dobu hladoví a člověk má pak samozřejmě tendenci nacpat se, co se do něho vejde, navíc volí často sladké pokrmy. Ukládá se pak samozřejmě větší množství tuku.
Zdroj: archiv redakce