Cesta ke štíhlé postavě

Máme málo času a jediné jídlo, které je tak nějak „normální“ je večeře? Nesnídáte, svačíte ve spěchu, oběd odbýváte a pak si na sebe vzpomenete až někdy k večeru? Je to chyba! Svoje tělo tak vlastně týráte a děláte na něj dojem, že žijete v době hladomoru.


Hladovění zabraňuje ztrátě kil

Je to tak, pokud je pauza mezi jídly delší než 4 hodiny, tělo najíždí na úsporný režim jako v dobách nedostatku potravy. Začne si ukládat tukové zásoby na doby hladomoru. A to i v případě, že budete nyní namítat, že ani po těch 4 hodinách nemáte hlad a tudíž nemáte potřebu jíst a jídlo vám připadá zbytečné.

Ideální je malá svačinka v intervalu 2-3 hodiny (mezi hlavními jídly stačí kousek ovoce, jablko, banán, nebo cereální tyčinka), to je stav, který vám zrychlí metabolismus na normální úroveň a zároveň udrží stabilní úroveň energie v těle. Základem jsou však tři hlavní jídla denně. Energeticky vydatná snídaně, lehký oběd a lehká večeře.

Někdo dokonce vůbec nehubne, až do chvíle, kdy svoje tělo srovná a dá mu vědět, že jídla je vždycky dost a začne jíst v pravidelných, ideálně tříhodinových intervalech. Na to reaguje i metabolismus těla a začne pracovat v normálním rytmu, nikoliv v programu „na houpačce“ aneb někdy je lépe, někdy je hlad.

Pravidelné jídlo zlepší náladu

Je to známo už z dětské kuchyně, důležitost snídaně, svačinek je nepopiratelná. Kdo nesnídá a nesvačí, ten je brzy unavená a nesoustředěný. Neplatí to jen o dětech, ale i o dospělých a snažíte-li se zhubnout, není únava a roztěkanost dobrým rádcem. Jak to ale udělat, když nemáte „čas“?

Varianty pro rychlá jídla

Jedním z dobrých tipů je třeba ten, připravit si jídlo doma. Malé rychlé svačinky pak zasytí a chcete-li pro sebe opravdu něco udělat, můžete si do práce nosit i oběd, který si jednoduše ohřejete. Nemáte-li dostatek času, pak se musíte spokojit s něčím studeným, využijte celozrnného pečiva, tuňáka, zeleninových salátů, sýrových salátů, obložených chlebů…

Kolik energie?

Obecně platí, že chcete-li si udržet štíhlou linii, váš celodenní příjem by neměl přesáhnout 5000 kJ, ovšem nikdy by neměl být nižší než 4000 kJ. Ovšem zdaleka to neznamená, že stačí jedno kalorické jídlo, to už jistě tušíte.

3.9.2009 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist