Černý rybíz

Patrně až ve 14. století se černý rybíz dostal z přírody do našich zahrad jako léčivá rostlina. Nejprve byl dokonce považován za jedovatý či nevhodný k požívání.

Jestli za to mohlo jeho někdy až „jedovaté aroma“, to nikdo neví. Málokdo také ví, že roste planě v lesích severní a střední Evropy.

Cenné kuličky s výraznou vůní

Černý rybíz má své typické aroma, které nemusí být každému příjemné. Drobné kulovité černé bobule mají uvnitř semena a mírně rosolovitou dužinu.

Plody mají až 3% vitamínu C, karotenu víc než pomeranče, dále obsahují vitamín P, bioflavonoidy, vitamíny skupiny B, pektin, celulózu, antokyanová barviva, třísloviny, silice, z minerálních látek pak draslík, železo, hořčík, vápník a mnoho organických kyselin, některé z nich mají i baktericidní účinky. Obsahují až 10% sacharidů, převážně jednoduchých cukrů.
Energetická hodnota černého rybízu je tedy nízká, zato je cenný látkami v něm obsaženými.

Bomba pro naše zdraví

Plody mají močopudný účinek, jsou vhodné při revmatismu, zlepšují pružnost cév. Nálev ze sušených plodů nebo šťáva s medem léčí záněty v ústní dutině a prospívá při angínách.

Používáme je hlavně syrové, jinak na džemy, rosoly, mrazíme ho, dáváme do moučníků. Vyrábíme z něj šťávy, likéry, kompoty, omáčky.

V potravinářském průmyslu se používá jako barvivo. A rybízová silice se uplatní i v kosmetickém průmyslu. Kromě plodů jsou léčivé i pupeny a listy.

Zdroj: údaje o obsahu látek v černém rybízu:
Lánská, Žilák: Jedlé rostliny z přírody (aventinun, 2006)

30.6.2008 12:00| autor: Renata Petříčková
štítky: vitamíny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist